Om ARoS

Om ARoS

ARoS er med sine 20.700 kvadratmeter fordelt over 10 etager ét af Nordeuropas største kunstmuseer. Museet daterer tilbage til 1859 og hed dengang Aarhus Kunstmuseum. I 2004 åbnede museets fjerde og nuværende hjemsted, ARoS.

Med sine fem gallerier og en hel etage dedikeret til installationskunst præsenterer ARoS hvert år markante nationale og internationale kunstnere samt udstillinger med kunst fra ARoS’ egen samling. De seneste år har museet blandt andet præsenteret udstillinger med Grayson Perry, Robert Mapplethorpe, Joana Vasconcelos, Bill Viola, Olafur Eliasson, Paul McCarthy, Shirin Neshat, Lucian Freud og Francis Bacon, J.M.W. Turner, Douglas Gordon, Agnes Slott-Møller, Elisabeth Jerichau-Baumann og Lu Yang.

Kæmpeskulpturen Boy og ikke mindst regnbuen på toppen, Your rainbow panorama, er nok museets mest kendte og iøjnefaldende værker, men ARoS’ samling rummer også værker af blandt andre Janet Cardiff og George Bures Miller, Anri Sala og Dominique Gonzalez-Foerster. Værkerne er hvert år med til at trække gæster fra hele verden til ARoS og Aarhus, og i fremtiden vil man også komme for at opleve udvidelsen The Next Level med den enorme kunstinstallation The Dome, A Sky space by James Turrell, når den åbner i 2025.

Men ARoS er meget mere end kunsten. Det er et samlingssted midt i byen og et univers for alle, der har lyst til at udvide horisonten. Museet tager aktiv del i samfundet og er debatskabende via udstillingerne, talks og andre aktiviteter, men også ved at være synlig i medierne og deltage i paneldebatter, samtalesaloner og lignende.

Hvert år modtager ARoS omkring en halv million besøgende og åbner hver år seks til otte udstillinger.

Historie
Aarhus Kunstmuseum åbnede i 1859. Den nuværende bygning (ARoS) åbnede i 2004 og er museets fjerde hjemsted.

1859:
Den første malerisamling (som den blev kaldt) i Aarhus åbnede i loftlokalerne på det tidligere rådhus på Domkirkepladsen 5. Udstillingen foldede sig ud i tre rum på i alt 60 kvadratmeter, men allerede året efter åbningen måtte man udvide med et ekstra lokale. I 1859 var Aarhus en by på omkring 8000 indbyggere, og udstillingen, som hurtigt blev en succes, var åben hver torsdag i tidsrummet 11.00 til 13.00 eller efter aftale med et af komitéens medlemmer. Om sommeren var der også adgang om lørdagen, så bønderne, der kom til markedsdag i byen, kunne få glæde af den nye form for folkeoplysning. Bygningen bag domkirken blev senere politistation og rummer i dag Kvindemuseet i Danmark.

1877:
Fra 1877 til 1967 havde Aarhus Museum til huse overfor Mølleparken tæt ved, hvor ARoS-bygningen ligger i dag. Bygningen blev tegnet af W.Th. Walther og grunden var skænket af mølleejer Weis. Dengang delte Aarhus Museum bygning med det, som nu hedder Moesgaard Museum og Antikmuseet.

1967:
Museets tredje adresse var ved Vennelystparken, og den placering skabte en tæt forbindelse til Aarhus Universitet. Den gule murstensbygning havde fem store gallerier på 500 kvadratmeter hver, men den viste sig hurtigt, at være en mellemstation, fordi kunstens formater i disse år blev større, og fordi man havde ambitioner om at lave et mere åbent og udadvendt museum. Man ønskede et museum, hvor der for eksempel også var plads til en café og en butik. Derfor begyndte man hurtigt at planlægge at bygge et nyt museum, der skulle være attraktivt for det moderne menneske.

2004:
ARoS Aarhus Kunstmuseum – eller i folkemunde bare ARoS – åbnede den 7. april 2004. Bygningen er tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects.

Samlingen
ARoS’ samling består af godt 8.000 værker. Værkerne i samlingen bidrager til skiftende udstillinger på museet og udlånes til at indgå i forskellige udstillinger i ind- og udland. ARoS udlåner hvert år 200 til 300 værker.

Læs mere om nogle highlights fra ARoS’ samling

Vedtægter

Se ARoS' vedtægter her

ARoS er hovedmuseet inden for kunst i Aarhus og et enestående internationalt kunstmuseum for børn og voksne, unge og ældre. ARoS er blevet tildelt to Michelin-stjerner i Michelins turismeguide.