Nu opføres kuplen på The Dome, a Skyspace by James Turrell 

Nu opføres kuplen på The Dome, a Skyspace by James Turrell 

Foto: Mathias Lassen

De første glasfiberskaller det monumentale kunstværk The Dome, a Skyspace by James Turrell, som bliver en del af ARoS’ udvidelse, ankommer til byen mandag morgen. Samme dag vil de blive sat op ved hjælp af kraner.

Morgenfriske aarhusianere kan mandag den 4. september 2023 få sig et opsigtsvækkende syn, når de tre første glasfiberskaller til det monumentale kunstværk The Dome, a Skyspace by James Turrelltransporteres gennem Frederiks Allé for senere på dagen at blive sat op på byggepladsen foran ARoS.

I alt 30 krumme, 21 meter høje og 1.100 kilo tunge glasfiberskaller skal sættes sammen og udgøre kuplen på værket. Kuppelhvælvingen har i øvrigt næsten samme dimensioner som Pantheon i Rom. 

De tre første skaller fragtes fra den lille by Lund uden for Horsens tidligt mandag morgen og forventes at ankomme til Aarhus omkring 05.30 for at genere morgentrafikken mindst muligt. Man skal derfor tidligt op for at kunne nyde synet, når de køres ind til pladsen, hvor opsætningen af kuplen til The Dome, a Skyspace by James Turrell finder sted. 

”Jeg kan slet ikke vente. Vi er mange, der er gået forbi eller igennem Musikhusparken og har set ind på byggeriet. Når skallerne bliver sat op, bliver det synligt hvor imponerende et byggeri, der faktisk er tale om. Aarhus er på vej til at få endnu et spektakulært kunstværk i absolut verdensklasse. Det kan vi tillade os at være stolte over,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad. 

Et værk af James Turrell 

The Dome, a Skyspace by James Turrell får en højde fra gulv til top på 16 meter og er en del af ARoS-udvidelsen The Next Level, som skal spille sammen med gentænkningen af den nuværende Musikhusparken. Begge dele forventes at stå klar i 2025. 

Det betyder også, at de i alt 30 skaller, der inden længe er sat op, ikke kommer til at være projektets endeligt. På sigt skal skallerne overstrøs med 40 centimeter beton og jord, og efterfølgende skal James Turrell færdiggøre værket med sine karakteristiske lysinstallationer indvendigt i kuppelrummet.

Den 80-årige amerikanske kunstner er en international anerkendt pioner inden for lys- og installationskunst. I 2013 blev han tildelt den højeste kunstneriske udmærkelse i USA – National Medal of Arts – af daværende præsident Barack Obama.

”Vi går nu ind i en spændende, ny fase af tilblivelsen af det monumentale kunstværk. På poetisk vis stiger kuplen til vejrs, og man kommer til at kunne se og fornemme formen og dimensionerne på den ekstraordinære kunstoplevelse, der venter os i 2025. Jeg er dybt imponeret over byggeteamets indsats og følger begejstret med i deres arbejde,” siger museumsdirektør på ARoS, Rebecca Matthews og tilføjer

”At vi nu kan rejse kuppelhvælvingen, er resultatet af mange års planlægning, samarbejde, udvikling, test og støtte. Rigtig mange mennesker har arbejdet for, at det her kan lade sig gøre – vi er taknemmelige for alles store bidrag. Jeg kan næsten ikke vente til, at vi kan åbne ARoS’ The Next Level.” 

Info til pressen

Pressen er inviteret til at komme med ind på byggepladsen tirsdag den 5. september kl. 11 og se glasfiberskallerne helt tæt på. Arrangementet kræver tilmelding, da vi skal være sikre på, at der er sikkerhedsudstyr nok til alle. 

For yderligere information, skriv til laseo@aarhus.dk inden mandag den 4. september kl. 9.
Angiv også her hvor mange I kommer.