Sophia Ioannou Gjerding præsenterer nyt værk på ARoS

Sophia Ioannou Gjerding præsenterer nyt værk på ARoS

Fra den 27. september kan man på ARoS opleve videoværket Homage to Airway af den danske samtidskunstner Sophia Ioannou Gjerding. Kunstneren opholdt sig i det åbne atelier i ARoS Public i januar 2019, og det var her, hun begyndte produktionen af værket, som nu kan ses i sin endelige form på museets niveau 0.

Om værket
På engelsk betyder “airway” luftvej, men Airway er også navnet på en hund. Værket Homage to Airway tager afsæt i et fotografi fra 1920’erne, som viser hunden Airway, der både var kæledyr og forsøgsdyr hos to anæstesiologer. Forsøgene med Airway ledte til udviklingen af et apparat, hvis formål er at åbne for patientens luftvej. Opfindelsen blev kaldt Guedels Airway opkaldt efter både læge og hund. Samtidig tager værket afsæt i en skulptur lavet af Friedrich Wilhelm Wolff i 1847. Det er en satirisk bronzeskulptur og forestiller Tysklands første anæstesiforsøg, som foregik på en gammel blind bjørn i Berlins zoologiske have. Det er sjældent dyr, der bærer verdenshistorien, men dette værk hiver nogle af de oversete historier frem og sætter det historiske materiale i en nutidig ramme. Homage to Airway handler om billeders status og om, hvordan vi lever med og omkoder eksisterende billeder. Med værket problematiserer Sophia Ioannou Gjerding, hvordan vi oplever verden gennem de billeder, som vi producerer og omgiver os med. 

Om kunstneren

Sophia Ioannou Gjerding er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2018. Hun arbejder installatorisk med forskellige teknikker såsom 3D-print, animation, lyd og fotogrammetri. Hun arbejder i et felt, hvor hun forbinder emner som respiration, feministisk teori, kunstig intelligens og fløjtespil med metoder hentet fra mere klassiske discipliner som ikonografi og ikonologi. Generelt for hendes praksis er en undersøgelse af repræsentationens status og de magthierarkier, som findes i samtidige billedregimer. I 2018 modtog Sophia Ioannau Gjerding Art Aarhus-prisen i forbindelse med sit afgangsprojekt på Det Jyske Kunstakademi. Med prisen fulgte et måneds ophold i det åbne atelier i ARoS Public, hvor hun opholdt sig i januar 2019. Det var samtidig her hun tog de første spadestik til værket Homage to Airway.

For at fejre Gjerdings nye værk vil ARoS være vært for en screening af værket fredag den 27. september kl. 16 på museets niveau 0.

 Homage to Airway kan opleves på ARoS frem til den 2. februar 2020.

For yderligere information kontakt: