The Next Level & James Turrell – While we are Waiting

The Next Level & James Turrell – While we are Waiting

The Next Level. Renderings: FORBESMASSIE & Schmidt Hammer Lassen Architects

The Next Level er en fysisk manifestation af ARoS’ vision for fremtidens museum. Mens vi venter på, at museumsudvidelsen opføres, præsenterer museet for første gang materiale fra projektets tilblivelsesproces og introducerer kunstneren bag The Dome James Turrell i både ord, billeder og værker.

Med finansieringen på plads og politisk opbakning til projektet kunne ARoS i juli offentliggøre, at museumsudvidelsen The Next Level bliver realiseret. Før det første spadestik tages, indtager projektet nu ARoS Focus-galleriet på niveau 5. Her kan publikum opleve materiale og skitser, der viser de oprindelige idéer og helt nye renderinger af projektet.  

Udstillingen inkluderer desuden to lysværker, Alta (Pink) (1968) og Stufe, Red (1968), af James Turrell, der illustrerer kunstnerens eminente evne til at arbejde med lys, farver og ruminstallationer. De to værker kan i skala sammenlignes med Turrells værk Milkrun III (2002), som er en del af ARoS’ faste samling, og som kan opleves i galleriet for installationskunst på niveau 0.    

Om The Next Level

The Next Level er udviklet efter en idé af museumsdirektør Erlend Høyersten i samarbejde med James Turrell og partner Morten Schmidt fra Schmidt Hammer Lassen Architects. Projektet er en fysisk manifestation af ARoS’ vision for fremtidens museum, hvor indflydelse på fællesskab, samfund og medmenneskelig forståelse tænkes med udgangspunkt i kunstneriske oplevelser.

Udvidelsen består af et underjordisk udstillingsgalleri på 1.000 kvadratmeter og det gigantiske værk The Dome af James Turrell, der med sin loftshøjde på 17 meter, en diameter på 38 meter og et kig til det uendelige himmelhvælv, vil byde på en international unik kunstoplevelse præget af stor spirituel sensibilitet. Derudover finder The Annual ARoS Pavilion sted mellem museet og The Dome. Her vil der hvert år blive bygget en ny midlertidig pavillon af nogle af verdens mest innovative arkitekter. 

Om James Turrell

Siden 1960’erne har den amerikanske kunstner James Turrell (f. 1943) arbejdet med lys i ruminstallationer. Han arbejder med, hvordan rum og lys kan udvide den menneskelige perception og forståelse af verden. Turrells kunst har en rummelig karakter, der tilstræber en langsommelig kontemplativ erfaring nærmest som et modstykke til verdens tiltagende hastighed. Hans værker omslutter publikum gennem skiftende lyspåvirkninger og skaber derved en helt særlig spirituel oplevelse af tid og rum. Turrell har udstillet på kunstmuseer i hele verden, og hans monumentale og omsluttende installationer kan ses i over 26 lande.

Siden 1974 har Turrell arbejdet på at få ombygget en stor udslukt vulkan i nærheden af Flagstaff, Arizona, til et astronomisk anlæg inspireret af oldtidens himmelobservatorier. Projektet, der går under navnet Roden Crater, er endnu ikke åbent for publikum.

Pressefotos kan vederlagsfrit downloades via Dropbox mod angivelse af korrekt kreditering.

For yderligere information:

Jakob Vengberg Sevel

Museumsinspektør / Samlingsansvarlig

T: - E: jvs@aros.dk