Den Indre Have

Den Indre Have

De indre årstider på taget af ARoS et projekt om indre og ydre landskaber af billedkunstner og phytoterapeut Julie Lænkholm

Følg årets gang i Den Indre Have på taget af ARoS – Kroppen og planternes cyklus som motiv og tema.

Gennem de fire ydre årstider over et år vil vi invitere ARoS’ besøgende ind til fire nedslag, hvor vi vil undersøge vores relation til vores cyklus, kvindelige praksisser og heling med relation til planter, der kan støtte vores månedlige cyklus.

Download cyklushjul her

Som en del af projektet er der fire arrangementer, som du finder her

Den indre vinter er en betegnelse for den periode, hvor kvinden menstruerer. Mennesker med en livmoders cyklus er påvirket af månens cyklus. Ligesom månens bevægelse påvirker vandstanden i verdenshavene, påvirker den også vores krop, som består af 60% vand.

Der er fire faser i mennesker med en livmoders cyklus: Menstruationen, den follikulære fase, ægløsningen, lutealfasen. Disse fire faser vil her blive opdelt i de fire indre årstider - den indre vinter, det indre forår, den indre sommer og det indre efterår.

Gennem de fire ydre årstider vil over et år invitere ARoS’ besøgende ind til fire nedslag, hvor vi vil undersøge vores relation til vores cyklus, kvindelige praksisser og heling med relation til planter, der kan støtte vores månedlige cyklus.

Den Indre Have har sit tematiske afsæt i udstillingen The Cosmos Within, som vises på ARoS i perioden 02.12.23 – 07.04.24. Udstillingen såvel som Den Indre Have er et kurateret krydsfelt mellem kunst og spiritualitet. Den Indre Have er et projekt, der ønsker at formidle botanisk visdom fra kvindelige healere, som gennem generationer har videregivet deres viden til yngre generationer. Planterne, som ses i plantehaverne på taget, er i ældre tider naturligt blev indsamlet i naturen og brugt som folkemedicin. I dag betragtes de af mange som ukrudt, uden at vi kender til deres helende kvaliteter.

En dyrebar overleveret viden vil gå tabt, hvis ikke vi sætter fokus på dens vigtighed og får den videreformidlet.

Den Indre Have består af 10 plantekasser med nøje udvalgte planter, der er tilpasset til de fire indre årstider og livmoderens cyklus. Intentionen er at undersøge, hvordan vi kollektivt kan tilegne os mere viden om, hvordan vores kroppes indre landskaber hænger sammen med de ydre landskaber, planterne, og månens bevægelse. Planterne har overvejende hormonbalancerende egenskaber.

For Julie Lænkholm, der er billedkunstner og uddannet phytoterapeut, repræsenterer Den Indre Have den botaniske visdom fra kvindelige healere, der længe har været marginaliseret af den konventionelle medicin, og som fortsat dyrker disse gamle videnssystemer. Den Indre Have er som en portal, der leder os ind i et alternativt og sanseligt rum, hvor nutidsmenneskets forhold til naturen, kroppen og det åndelige liv gentænkes og genoplives.

Julie Lænkholm (f. 1985, Danmark) er uddannet fra Parsons, The New School of Design i New York. Derudover er hun er også uddannet sygeplejerske med speciale i hjertekirurgi og har brugt fire år på at uddanne sig til phytoterapeut. I samarbejde med andre phytoterapeuter har hun været med til at skabe et planterakiv over helende nordiske planter. Hun har udstillet på flere førende internationale kunstinstitutioner og gallerier, og hendes værker er nu en del af flere vigtige samlinger, blandt andre Yageo Foundation (Taiwan). Hun er desuden den første kunstner, der har lavet et direkte samarbejde med Noma Copenhagen, både med malerier inde i restauranten og en helende have udenfor. Julie Lænkholm står også bag etableringen af et permanent helende haveværk til kunstmuseet Ásmundarsalur i Reykjavik.