Tidligere udstilling

J. F. Willumsen - Den vilde, vovede og sene Willumsen

J. F. Willumsen - Den vilde, vovede og sene Willumsen

Hvornår

J.F. Willumsen er en af de mest berømte skikkelser i den danske kunsthistorie med flere ikoniske værker, som mange kan nikke genkendende til, og som er blevet en del af vores fælles billedbank. Det er derfor med stor glæde, at ARoS kan slå dørene op for udstillingen Den vilde, vovede og sene Willumsen.

★★★★★ - Kristeligt Dagblad
★★★★★ -  Jyllands-Posten
★★★★★ -  Berlingske
"Prægtig udstilling" - Weekendavisen

Udstillingen vil ikke gentage den traditionelle fortælling om Willumsen, men vil i stedet revitalisere Willumsens sene år. Willumsens senere værker er ofte blevet kategoriseret som sære, voldsomme, ja ligefrem kitsch, hvilket har skabt en berøringsangst overfor netop denne del af kunstnerens værker i den danske kunsthistorie, og placeret dem som en isoleret og kuriøs del af hans samlede oeuvre. 

En outsider

Op igennem det 20. århundrede hang de kunsthistoriske ismer som perler på en snor, men Willumsen eksperimenterede i denne periode med så mange forskellige stilarter og indtryk, at det har været svært at kategorisere hans værker i forhold til den gængse kunsthistorie. Han blev i de senere år af sit liv betragtet som en outsider og måtte kæmpe for anerkendelse, fordi han arbejdede i et formsprog, der afveg fra det abstrakte maleri, der dominerede tidens maleriske eksperimenter.  

Willumsens sene værker har elementer af det groteske og er befolket af fordrejede og manierede kroppe. De er ofte direkte inspireret af Willumsens egen kunstsamling af eksempelvis den spanske barokmaler El Greco. Her fandt Willumsen inspiration til flere værker, der på dramatisk vis eksperimenterer med en vild lyssætning, som nærmest får en hysterisk indvirkning på motivet. Willumsens brug af farver var også radikal og præget af dramatiske kontraster. 

Værkerne, som kan opleves på udstillingen Den vilde, vovede og sene Willumsen,forholder sig ikke kun til formelle eksperimenter med maleriet. Willumsen formår i sen-værkerne at foregribe centrale elementer, der påvirkede kunsten langt op i det 20. århundrede, og som selv den dag i dag er centrale for samtidskunsten; skellet mellem høj og lav kultur, det hysteriske og det groteske, fokus på individet og dyrkelsen af selvet. 

Udstillingen vil kaste lys på de, for mange, ukendte sider af én af danmarkshistoriens største malere og illustrere i hvor høj grad, han har været forud for sin tid. 

Iscenesættelse

Iscenesættelsen af udstillingen vil underbygge værkernes voldsomme farveholdning, fra pink til grøn og skrigende gul, som ofte bevæger sig helt ud og dækker rammen. Willumsens søgen ud i maleriets grænseland og legen med maleriets form og farver kræver en udstillingsopbygning, der på samme legende vis præsenterer værkerne i en ”maleri-installation”, af en karakter og udfoldelse, som Willumsen ikke tidligere er blevet præsenteret i, på et dansk museum.

Den vilde, vovede og sene Willumsen er med andre ord ikke en klassisk udstilling, men en grænseoverskridende og anderledes fortælling om Willumsen.

Tak til

Lemvigh-Müller Fonden

Knud Højgaards Fond

Nordsjö

Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond

C.A.C. Fonden