Tidligere udstilling

Grayson Perry - Hold your beliefs lightly

Grayson Perry - Hold your beliefs lightly

Hvornår

Grayson Perry (f. 1960) er optaget af vores fælles fortælling; vores historie og hverdag, der også er ‘læsbare’ for ikke-kunsteksperter. Han benytter et visuelt formsprog, som viser en umiddelbarhed i enhver henseende og dermed et oprigtigt engagement i og respekt for sit publikum.

❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎ - Politiken
★★★★★ - Børsen
★★★★★ - Nordjyske
★★★★★ - Jyllands-Posten
★★★★★ - Århus Stiftstidende
★★★★★ - Kristeligt Dagblad
"...slår en proper næve, skaber debat og vækker latter" - Weekendavisen

Samfundsklasser

Perry arbejder med temaer, som har betydning for samtidskunsten, såvel som livet og samfundet i almindelighed. Hans omfattende arbejde med klasse- og identitetsspørgsmål er emner som for et dansk publikum, der jo er rundet af den skandinaviske velfærdsmodel, vil forekomme både meget velkendte, og alligevel ret fremmede. I Danmark er vi bekendte med et klasseskel, men ikke et decideret klasseinddelt samfund, sådan som man kender det i England. I England viser måden hvorpå man taler, klæder sig og fester, meget hurtigt hvilken klasse man tilhører. Og der forbindes en helt særlig stolthed og erklæret kærlighedsforhold til den klasse man nu én gang kommer fra.

Første udstilling i Danmark

Med en stor solo-præsentation på ARoS viser den britiske Turner Prize vinder (2003) Grayson Perry for første gang sine underfundige, provokerende og smukke kunstværker i Danmark. Han vil for mange primært være kendt som keramikeren ’in drag’. Og ved første øjekast ligner hans vaser traditionel keramik, men ved nærmere eftersyn ser man provokerende statements, sladderbladsmotiver og frække billeder på vaserne. På udstillingen vises også Perrys kæmpestore vævede vægtæpper. De fortæller historier fra nutiden, som kunstneren har indsamlet på research-ture i forbindelse med tilblivelsen af en række prisvindende tv-programmer.

Varierende materialer

Foruden keramiske vaser og billedtæpper laver Perry også skulpturer, raderinger, træsnit, dragter, motorcykler og for nylig endog et komplet hus. Grayson Perry sparker gerne til de hellige køer i den akademiske kunsttradition. Med stor elegance og humoristisk sans undslipper hans værker sig den politiske korrekthed, som truer opfattelsen af, hvad kunstnerisk kvalitet egentlig er. Hos Grayson Perry tages intet for pålydende. En del af historien om Grayson Perry er også hans flamboyante optrædener som cross-dresser og de utallige foredrag, publikationer og fjernsynsoptrædener, som har gjort denne ‘trans-pottemager’ til en sand kendis i England.

Identitet, køn og transvestisme

Hos Grayson Perry er autobiografiske aspekter kædet sammen med emner, der knytter sig til identitet og køn, men også transvestisme og maskulinitet. Dybest set til forskellige former for identitet, hvilket vil sige de værdier vi har og det vi tror på. Derfor er titlen på udstillingen også Hold Your Beliefs Lightly. Perry undersøger nemlig de sociologiske faktorer, der bestemmer menneskelig adfærd, og hvordan forhold som religion, identitet, køn, klasse og stil kommer til udtryk i vores kultur i dag.