The Next Level

The Next Level

ARoS udvider for at kunne tilbyde besøgende nye rammer for kunst, oplevelser og fordybelse.  

Det monumentale kunstværk, The Dome, a Skyspace by James Turrell, er en permanent og stedsspecifik kunstinstallation skabt af en af verdens førende installationskunstnere.  

Video: Schmidt Hammer Lassen 

Udvidelsen The Next Level består desuden af et nyt underjordisk udstillingsgalleri dedikeret til installationskunst samt et offentligt tilgængeligt art square, der vil danne ramme om nye kunstoplevelser og arrangementer. 

The Next Level cementerer ARoS’ position som et af verdens førende museer for installationskunst. 

Schmidt Hammer Lassen Architects

Projektet har været undervejs i over 10 år, og har fra den spæde begyndelse inkluderet en vision om at rumme en monumental kunstinstallation. 

Tre museumsdirektører - Jens Erik Sørensen, Erlend Høyersten og Rebecca Matthews – har bidraget til konceptet og realiseringen af projektet sammen med Schmidt Hammer Lassen som arkitekt og totalrådgiver og Aarhus Kommune som bygherre.  

The Dome, a Skyspace by James Turrell

The Dome, a Skyspace by James Turrell er et storslået kunstværk, der udgøres af et kuppelformet rum, der strækker sig 16 meter i højden og 40 meter i diameter.

Håndtegning af James Turrell

Besøgende ankommer til værket via en underjordisk rampe, der løber fra ARoS Niveau 3. Den 100 meter lange korridor er oplyst af en lys-frise af James Turrell som sanselig optakt til ankomsten til det overvældende kuppelrum.  

Hele kuppelhvælvingen er oplyst af James Turrells karakteristiske lyssætning. Turrells værker er kendt for at ændre beskuerens opfattelse af tid og rum samt oplevelsen af himlen, som kan ses gennem den seks meter brede kuppelåbning.  

Schmidt Hammer Lassen Architects

Langs kuplens inderside er der siddepladser, der inviterer besøgende til at sætte tempoet ned, til at tilbringe tid sammen og til at betragte, hvordan farver og lys påvirker vores sanser.  

Følg den seneste udvikling på @arosartmuseum

Om James Turrell

James Turrell (f. 1943) er en af vor tids største kunstnere og en pioner inden for den såkaldte Light and Space-bevægelse. Siden 1960’erne har Turrell der selv er uddannet psykolog udforsket lysets forskellige kvaliteter og eksperimenteret med, hvordan det kan udvide vores forståelse af verden.  

James Turrell. Foto: Morten Faurby

James Turrells værker har intet motiv og tilbyder sjældent beskueren et specifikt sted at rette sit fokus. I stedet søger han at materialisere lys og farve som fysiske elementer. 

James Turrell arbejder ofte med den såkaldte Ganzfeld-effekt, som opstår når hele nethinden stimuleres af ensfarvet lys, og det bliver umuligt at afgrænse sine omgivelser. James Turrells kunstneriske udtryk kan tolkes som en poetisk påmindelse om modsætningsforholdet mellem menneskelig rationalitet og følelser.  

James Turrell, Milkrun III, 2002. Courtesy ARoS Aarhus Kunstmuseum. Donation from Kirsten & Palle Diges Fond. Ole Hein Pedersen (TBC)

James Turrell har udstillet sine værker på kunstmuseer verden over, og hans monumentale, altomsluttende installationer kan ses i over 26 lande. Siden 2004 har hans lysinstallation Milkrun III (2002) været en del af ARoS’ samling. 

The Next Level realiseres med generøs støtte fra 

  • Salling Fondene 
  • Ny Carlsbergfondet
  • Privat anonym donation 
  • Aarhus Kommune
  • ARoS Aarhus Kunstmuseum