Kunstneren Signe Klejs er gæstende kunstner i ARoS Public engagement afdeling i et halvt år fra 1. oktober 2023 til 1. april 2024.
Her vil Signe Klejs løbende medvirke til afdelingens udviklingsprojekter og workshops samt bidrage til public engagements skole og undervisningsforløb.
Signe Klejs er Artist in residence på ARoS fra den 1. oktober 2023 til den 31. marts 2024
Signe Klejs har arbejdet med digital og teknologisk kunst i 25 år, og har altid prøvet at omsætte det teknologiske fra noget kommercielt til noget, vi kan bruge eksistentielt. Noget, der kan gavne vores tilværelse.
Signe Klejs har senest arbejdet med indfarvet sand i forbindelse med sejlsportseventet The Ocean Race Stopover i Aarhus i forsommeren hvor Signe Klejs i løbet af 10 dage skabte værket Havlinjer på Aarhus Havn.
Havlinjer var en optakt til samarbejdet med ARoS, hvor Signe Klejs fra den 1. oktober skal indgå i ARoS’ Public Engagement-afdeling i et halvt år og udvikle et værk sammen med publikum. Værket er allerede navngivet The Legend – og her vil Signe Klejs arbejde videre med sandtableauerne og involvere publikum i de skabende processer helt fra start. Signe Klejs håber at kunne trække på erfaringerne fra Havlinjer og især arbejde med de større unge i udskolingen.
Signe Klejs (f. 1974) Signe Klejs (f. 1974) er uddannet fra Kolding Designskole og Universität der Künste Berlin.
Signe Klejs beskriver sig selv som interdisciplinær kunstner og arbejder blandt andet med lys, vand og sand. Ofte indgår naturens elementer i Klejs' værker, og hun finder inspiration i naturens forgængelighed. Signe Klejs er bosiddende i Aarhus, hvor hun primært arbejder. Hun har flere internationale samarbejder i Europa, USA, Kina og Japan bag sig.
Tidligere kunstnere i Atelier
HIMHERANDIT
Maj / Juni 2023
Performancekompagniet HIMHERANDIT vil med projektet Rainbow to Rainbow - HOME QUEER HOME skrue op for de aarhusianske queerstemmer, når de på kunstnerisk vis iscenesættes, undersøges og synliggøres.
I maj og juni overtager HIMHERANDIT Productions ARoS Atelier, hvor de skaber queer-forestillinger, -projekter og -events med engagement i lokalsamfundet. Under deres ophold har HIMHERANDIT sat sig nogle kunstneriske mål: At gøre museet queer, forstyrre det sædvanlige, udvikle queer performance-interventioner og sætte fuld fokus på LGBTQIA+-fortællinger.
Kompagniet mener, at synligheden af queerstemmer og -fortællinger stadig er underrepræsenterede i stort set alle aspekter af vores samfund.
Til åbningen af Horsens Teaterfestival 2022 skabte gruppen derfor projektet HOME QUEER HOME – et dokumentarisk og performativt installationsværk med 80 unge queerpersoner. Projektet var en kunstnerisk undersøgelse og formidling af unge queeridentiteters forhold til frihed, tryghed, identitet og tilhørsforhold – dér hvor de følte sig hjemme.
På baggrund af erfaringerne fra 2022 videreudvikler HIMHERANDIT projektet HOME QUEER HOME med en månedlang queer-intervention på ARoS. Deraf tilføjelsen til titlen: Rainbow to Rainbow. Her iscenesættes, undersøges og synliggøres aarhusianske queerstemmer på kunstnerisk vis, når deres livshistorier, perspektiver og oplevelser af marginalisering i et samfund bygget på heteronormative systemer og forventninger deles.
HIMHERANDIT er et prisvindende performancekompagni ledet af Andreas Constantinous kunstneriske vision og er et af de førende Queer Art-kompagnier i Danmark.
HIMHERANDIT's kunstneriske kunnen svinger mellem genrerne performancekunst, fysisk teater, immersivt teater, dans og store videoinstallationer. Kompagniet udvikler projekter, der skubber, provokerer og engagerer publikum i en diskurs om ofte svært tilgængelige sociale emner.
I løbet af de sidste ti år har kompagniet støttet udviklingen af queerkunst i Danmark med professionelle produktioner, projekter med engagement i lokalsamfundet, The GENDER HOUSE Queer Art Festivals og senest åbningen af Q&A Studios - Queer Art Studios Aarhus, som både er hjemsted for kompagniet og et residency center, der støtter lokale, nationale og internationale queerkunstnere.
Arrangementer
Queer Performance Interventions:
Den 1. – 12. juni: mandag – fredag kl. 11 – 11.30, 13.30 – 14, 16.30 – 17.00.
OBS! Gælder ikke i weekenderne.
Sted: Foregår forskellige steder på museet.
Hverdage mellem den 1.-12. juni vil kunstnerne Tone Lorenzen og Andreas Constantinou skabe improviserede performances forskellige steder på museet. Deres kunstneriske målsætning er at forstyrre det sædvanlige og skabe queer-interventioner, der bringer skæve, legende og gribende queer-provokationer ind i museumsrummet. Spørgsmål om identitet, seksualitet og repræsentation vil være drivkraften bag de improviserede forestillinger.
Gratis med årskort eller efter betalt entré.
Performance: HOME QUEER HOME: Generations
Den 14. – 28. juni: mandag – fredag kl. 18.00 – 18.30
OBS! Gælder ikke i weekenderne.
Mandag – fredag i perioden fra den 14. juni – 28. juni er der 10 forskellige forestillinger, som alle er opført af lokale medlemmer af LGBTQIA+-samfundene.
To LGBTQIA+-personer sidder over for hinanden på et regnbuegulv, den ene ældre og den anden ung. Bag dem er der to spejle, der indrammer dem og skaber en uendelig gentagelse af parret, der står over for hinanden på en uendelig regnbue. De sidder tavse og betragter hinanden. En forudindspillet samtale mellem de to høres fra højttalere omkring dem. Vi lytter, mens de nysgerrigt spørger ind til hinandens livshistorier og ser dem, mens de spejler sig i hinanden på tværs af deres generationsforskelle og potentielle ligheder.
Gratis med årskort eller efter betalt entré.
THE GENDERHUT – QUEER ART FESTIVAL
Den 21. – 22. juni
- Den 21. juni foregår festivalen på ARoS
- Den 22. juni foregår festivalen i Q&A Studios (Tomsagervej 25, Aabyhøj, 8230)
The Genderhut – Queer Art Festival er en opvarmning til Aarhus Pride. I løbet af to dage vil HIMHERANDIT facilitere et fuldt program med forestillinger, workshops og rundbordssamtaler, der hver især tager fat på temaer som LGBTQIA+ synlighed, repræsentation og empowerment. Denne minifestival har til formål at styrke lokale fællesskaber, tage vigtige sociale emner op og tilbyde en kraftfuld forestilling, der involverer hundredvis af lokale LGBTQIA+-personer. Programmet finder sted mellem ARoS Public Engagement og Q&A Studios, som er HIMHERANDIT Productions permanente studio, der er dedikeret til at støtte udviklingen af queerkunst i Danmark.
Programmet opdateres løbende.
Performance: HOME QUEER HOME: The Queer Quilt – large scale performance
21. juni kl. 19.30 – 20.00
Sted: foyeren, niveau 1
Et kollektivt performancekunstværk, hvor performere, inviterede og publikum lægger sig ned sammen, side om side og i hundredvis, og bliver synlige, tager plads og støtter LGBTQIA+-realiteterne. Folk vil ligge sammen på gulvet i 20 minutter, mens forudindspillede vidnesbyrd fra LGBTQIA+-grupper afspilles gennem højttalere. Vidnesbyrdene er optagelser optaget af LGBTQIA+ personer fra hele Danmark og fortæller om oplevelser omkring: synlighed, offentlig sikkerhed, homofobi/transfobi, familie, fællesskaber og i sidste ende hvad HJEM, FRIHED og TILHØRSFORHOLD betyder for LGBTQIA+ personer i dag.
Installation:
Sideløbende vil du andre steder i museet finde syv monolitiske videoskærme. På de syv skærme vises intime videoportrætter af de 20 LGBTQIA+-medlemmer, der deltager i forestillingerne (HOME QUEER HOME: Generations). Her møder vi hver enkelt person i deres hjem (eller et alternativt rum, hvor de føler sig sikre), mens de deler deres historier og erfaringer om offentlig sikkerhed, synlighed, LGBT-historier, fællesskaber og seksualiteter. Stærke vidnesbyrd om, hvad hjem, frihed og tilhørsforhold betyder for LGBTQ+-personer i dag.
Nønne Mai Svalholm
Marts / April 2023
Nønne Mai Svalholm/SVALHOLM gæster i foråret 2023 ARoS Atelier, hvor hun videreudvikler værket Collective Matter (2021), som efterfølgende skal på international turné for første gang i 2023. Arbejdet består i at skabe en ny duet sammen med hendes muse, Sisse Lunøe. Desuden vil Nønne Mai Svalholm undersøge mulighederne for interaktion mellem danserne, publikum og de to meget store, farverige og oppustelige skulpturer, som hun skabte i samarbejde med multikunstner og designer Henrik Vibskov i forbindelse med værket Collective Matter (2021).
Under opholdet på ARoS vil Nønne Mai Svalholm samarbejde med en række spændende kunstnere på nuværende og fremtidige værker, og gæsterne på ARoS vil også få rig mulighed for at opleve og møde flere af SVALHOLM´s +60 år dansere på museet.
Nønne Mai Svalholm er kunstnerisk leder og koreograf for kompagniet SVALHOLM med base i Aarhus, Danmark. Hendes arbejde er støttet af Statens Kunstfond – og hun modtog for nylig et 2-årigt legat kaldet DUKE - Den Unge Kunstneriske Elite.
Nønne Mai Svalholm arbejder konceptuelt og multidisciplinært med koreografi, dans, lysdesign, skulptur og installationskunst. Hun skaber værker til black boks, white cube og stedsspecifikt i det offentlige rum. Hendes kunstnerisk udtryk udfolder sig i et landskab af lyst, smerte og det urovækkende.
Værkerne er som levende billeder, der forvandler sig igen og igen med referencer til, hvad der har været, hvad der sker i øjeblikket, og hvad der vil komme - hvor kroppe, objekter og lys bliver symboler på transformation, tid, liv og død.
Siden 2015 har Nønne Mai Svalholm arbejdet med et dogme: at inkludere borgere over 60 år som performere sammen med unge professionelle dansere i hendes værker. Deres tilstedeværelse såvel som den skulpturelle dimension af det koreografiske arbejde er blevet hendes kunstneriske DNA.
Dette dogme har ført til en gruppe på over 70 ældre borgere med base i Aarhus, som løbende optræder i hendes værker. Én af performerne er Sisse Lunøe (72 år), som er blevet Nønne Mai Svalholms muse og optræder i alle hendes værker. Sammen udgør de en udvidet familie.
Performances & workshops
Performative arbejdsdemonstrationer hver onsdag
Nønne Mai Svalholm performer hver onsdag en arbejdsdemonstration af værket Collective Matter kl. 14.00 – 15.00 i foyeren, niveau 1.
Værket Collective Matter består af dans, lyd og oppustelige skulpturer. De koreografiske principper for Collective Matter er vejtrækning, at tømme og fylde kroppen med luft – både menneskekroppe og skulpturernes kroppe. Vejrtrækningen bevæger sig mod et klimaks og påvirker stemmen, kroppen, rummet og skulpturerne som fyldes med luft via de bærbare blæsere.
Nønne Svalholm vil undersøge mulighederne for interaktion mellem dansere, publikum og de store skulpturer under disse demonstrationer.
Gratis med årskort eller efter betalt entré.
- Onsdag den 22. marts kl. 14.00 – 15.00
- Onsdag den 29. marts kl. 14.00 – 15.00
- Onsdag den 5. april kl. 14.00 – 15.00
- Onsdag den 12. april kl. 14.00 – 15.00
- Onsdag den 19. april kl. 14.00 – 15.00
- Onsdag den 26. april kl. 14.00 – 15.00
AFLYST // Workshop og artist talk med Jeppe Hein
Den 18. april 2023 kl. 14.00 – 17.00 efterfulgt af artist talk kl. 17.00 – 17.30.
Med workshoppen Open Your Heart deler Nønne Mai Svalholm og Jeppe Hein for første gang deres praksis med hinanden live, og inviterer samtidig særligt heldige ARoS gæster til at opleve workshoppen sammen med 15 af SVALHOLM´s 60 + dansere.
Jeppe Hein invitere deltagerne til at opleve hans værk og praksis Breathe with Me og Nønne Mai Svalholm inviterer deltagerne til at opleve hendes prasis kaldet mmmmmm, hvor lyst og nydelse katalyserer bevægelse og åbner for dybere lag i bevidstheden. Det er muligt for ARoS gæster at følge workshoppen som publikum.
Workshop og artist talk med Jeppe Hein er aflyst.
AFLYST // Danseworkshop for børn og deres bedsteforældre med Nønne Mai Svalholm og My Grönholdt.
Begge workshops handler om at styrke den nære forbindelse mellem børn og deres bedsteforældre igennem dansen, sanserne og fantasien. Det kræver ingen særlige egenskaber for at deltage. Det foregår på ARoS, niveau 3. Workshoppen er henvendt til børn der hver må medbringe op til 2 bedsteforældre.
Bedsteforældre er gratis med årskort eller efter betalt entré og kan følge med fra sidelinjen, men der skal dog stadig købes billet til barn. 30 kr. pr. deltager.
- 29. april 10.00-12.00. Anbefales til børn i alderen 2 – 4 år.
- 29. april 14.00-16.00. Anbefales til børn i alderen 7 – 9 år.
Danseworkshop er aflyst.
Se Nønne Mai Svalholm's website her: www.svalholm.dk
@svalholm
Se Jeppe Hein's website her: www.jeppehein.net/works.php
TAKOTSUBO
Januar / Februar 2023
TAKOTSUBO - Når scenekunst og arkitektur mødes omkring hjertesorg
Tegnestuen Rumgehør og et ungt hold af professionelle scenekunstnere vil udforske performativ konceptudvikling omkring tematikken hjertesorg. Her vil arkitektur og scenekunst krydse klinger i et eksperimenterede udviklingsprojekt, der vil bryde med den analytiske tilgang til arkitektur og scenekunst for i stedet at skabe fire immersive værker på blot fire uger. Lyder dette spændende, så tag et smut forbi Atelieret på ARoS Public Engagement, og få et kig ind i maskinrummet under hele processen.
Projektet tager udgangspunkt i sygdommen kardiomyopati/”knust hjerte”, der på japansk kaldes TAKOTSUBO. Ved at sætte fokus på et universelt tema som hjertesorg, vil det kunstneriske hold skabe rum for en ny måde at kommunikere om sorg og stress og sorg med ønsket om at fremme sundhed og trivsel blandt publikum – og særligt blandt unge, da antallet af depressionsramte borgere i alderen 15-25 er tredoblet siden år 2000.
Der vil være et særligt fokus på, at de scenografiske virkemidler skal være bæredygtige, mobile og fleksible. Gennem forløbet i Atelieret udforskes og anvendes der derfor materialer, såsom allerede producerede readymades eller ”lagervarer”, der kan samles og skilles ad, og som efterfølgende igen kan anvendes til materialets primære funktion eller måske i en helt ny kontekst.
Kom til visning
I uge 2-5 vil det kunstneriske hold invitere offentligheden ind til en ugentlig visning af performativ karakter. Her får man mulighed for at kunne se, hvad projektet har produceret af kunstnerisk materiale, komme med feedback og således blive en del af værkets skabelsesproces. Så tøv ikke med at finde Atelieret på Niv. 3, når du besøger museet.
Tidspunkter for visning:
- Lørdag d. 14. januar kl. 16.00
- Fredag d. 20. januar kl. 11.00
- Torsdag d. 26. januar kl. 19.00
- Fredag d. 3. februar kl. 11.00 og 19.00
Workshops med TAKOTSUBO i vinterferien
Der vil blive afholdt workshops i skolernes uge 7 for hele familien.
Den 14. og 15. februar kl. 13.00-16.00 kan man møde kunstnerne bag TAKOTSUBO, når de afholder familievenlige drop in workshops i udstillingen i Atelier på niv. 3.
Her kan du bearbejde dine egne hjertesorger gennem poesi, dramatik og performance. Du vil også kunne lege med materialer, som er blevet skabt af arkitekterne fra Tegnestuen Rumgehør og ikke mindst gå på opdagelse i universet sammen med kunstnerne. Personer i alle aldre er velkomne!
I begyndelsen af det nye år vil Tegnestuen Rumgehør og et ungt hold af professionelle scenekunstnere udforske tematikken hjertesorg på ARoS. Her vil arkitektur og scenekunst krydse klinger i et 4 uger langt projekt, som munder ud i fire værker. De fire værker præsenteres i uge 2-5, og i uge 6-7 udstilles de på ARoS’ niveau 3.
Det kunstneriske hold består af:
- Dramatiker Lin Melkane
- Sceneinstruktør Emil Rostrup
- Dramaturg Marieke Thorndal Asman
- Skuespiller Jeppe Alsgaard Pachaï
- Arkitekt Rasmus R. B. Maabjerg
- Kaospilot Victor Tambo
Mirko Guido
December 2022
Mirko Guido Mirko Guido (f. Italien) er koreograf og danser med en kunstnerisk karriere, der har udviklet sig i hele Europa, og som nu har base i Aarhus. Hans praksis omfatter dans, tekst, video og participatoriske metoder. Han fortolker koreografi som en poetisk gestus af suspension og rekonfiguration af sansen og bevæger sig mellem teater, kunstgallerier og offentlige rum, hvor hans arbejde udkrystalliserer sig i meget forskellige forestillinger.
Mirko er tidligere Cullberg Ballet-danser og har en mastergrad i nye performative praksisser fra Stockholms kunstuniversitet.
Under opholdet på ARoS vil Mirko Guido arbejde sammen med dansekunstneren Naya Moll Olsen, filmskaberen Karin Grand og billedkunstneren Søren Engsted om at udvikle en række værker til kunstmuseer. Disse forskellige performative værker involverer forskellige medier, såsom live performance, video og skulptur.
Mirko Guidos ophold er også støttet af Aarhus Kommune - Kulturudviklingspuljen.
Oplev live-performance
Tirsdag d. 20 december kl 13.00
Onsdag d. 21 december kl. 10.00
Torsdag d. 22 december kl. 18.00
Fredag d. 23 december kl. 15.00
Tidspunkter og datoer for forestillingerne (varighed varierer mellem 2 og 3 timer)
The longest gap
The longest gap er en performance, der kombinerer en dialogisk praksis med en skulptur af en vedvarende levende handling, der gennemkrydser korridorerne og trapperne i ARoS-museet. Den langsomme og konstante handlings insisteren udvider den flygtige tilstedeværelse af de kroppe, der kommer på tværs af flygtige møder med publikum.
Med temaerne om liminalitet som en rød tråd krydser værket en koreografisk undersøgelse af forholdet mellem de besøgendes blik og de optrædende kroppe i museumskonteksten med en undersøgelse af Aros-museets særlige arkitektur.
Performancemusikken er udviklet inden for rammerne af ARoS Atelier af artist in residence Mirko Guido i tæt samarbejde med Naya Moll Olson.
Tidspunkter og datoer for forestillingerne (varighed varierer mellem 2 og 3 timer)
Between Music
November 2022
Breaking the Surface er en audiovisuel kunstinstallation, der udforsker kaos og cyklus, inspireret af myter og symboler relateret til vand, og de gamle alkymisters tanker om forening mellem modsætninger.
Publikum inviteres ind i en surrealistisk og fabelagtig undervandsverden befolket af mennesker og objekter; Nøkken-lignende væsner, en død urfisk, et granatæble og æggeblommer der flyder med vandstrømmen. De drømmeagtige scenarier er smerteligt maleriske; nedsænket i mysterium, kaos og død, side om side med renhed og skønhed. Alle optagelser er blevet filmet under vand.
Musikken er taktil og vibrerende, lige fra minimalistisk til mere kompleks elektronisk komposition. Kompositionerne er baseret på optagelser af vandinstrumenter udviklet af Between Music til den internationalt anerkendte undervandskoncert AquaSonic.
Breaking the Surface vil bestå af syv installationer, som kombinerer musik, installationskunst og film.
I recidency på ARoS arbejdes der med tilblivelsen af 3 installationer: Alymi, Faldne æg og Sirenesang
Medvirkende på ARoS residence
Laila Skovmand • Kunstnerisk leder
Robert Karlsson • Innovativ leder
Magnus Pind • Visual designer
Luka Simone Ravn • Lyddesigner
Mads Thomsen • Systemdesigner
Om Between Music
Between Music skaber og producerer nytænkende kunstprojekter og performance koncerter i en hybrid af musik, live performance, de visuelle kunstarter og ny teknologi. Between Music står bag undervandskoncerten AquaSonic. Gruppen har en enorm spændvidde i både æstetik, teknik og genre, men finder størst slagkraft i det uudforskede mellemrum mellem dem.
Lot Winther
Juli 2022
Lot er en dansk kunstner, der i nomadisk tilværelse har rødder i Danmark, men også rejser verden rundt bl.a. på residencies og i gallerisamarbejder. De seneste år har budt på et symposium med udveksling af kunstnere i hhv. Egypten og Danmark, udstillinger i Danmark og Costa Rica og residencies I Guatemala og Atacama-ørkenen.
Rejserne såvel som menneskerne, kulturen og de forskellige historier influerer hendes arbejde og forsyner kontinuerligt med inspiration til at skabe fra.
Lots kunst har til formål at bringe mennesker sammen i et rum, hvor de lader fordommene falde, og hvor det naturlige åbne sind og medfølelse kommer frem, så forbindelserne kan blomstre. Hensigten med hendes kunst er at føre beskueren fra refleksion til transformation, uanset hvad de går med.
Under sit residency i ARoS Atelier lavede hun sin første installation, der tilnærmelsesvist kan minde om en vandmand. Idéen til værket tog afsæt for lidt over et år siden, hvor hun første gang stiftede bekendtskab med lyskunstneren James Turell. Med en ofte holistisk tilgang til sine værker fik hun mod på at udtrykke det endnu kraftigere end før ved at igangsætte en længere kunstnerisk proces. Idéen var at skabe et lysende værk, man kunne træde ind i og opleve mere lys, end når man var udenfor værket.
Under et kunstophold i Hanstholm Fyrtårn blev hun fascineret af tårnets lys, der havde glimtet hendes hotelværelse op med jævne mellemrum flere nætter i træk. En nat fik hun mulighed for at komme op og se lyset på tæt hold og blev fascineret af spejlenes og glassenes komposition, der på magisk vis forstærkede lyset over den lille by.
Samtidig havde hun bemærket en kollegas eksperimenter med glaskugler under deres symposium, og de forskellige inputs kolliderede i processen under hendes residens på ARoS Kunstmuseum.
Under opholdet fremstillede hun over 3000 lerperler. Hver blev malet i en blanding af akryl og fluorescerende pulver, så værket havde ét udtryk i dagslyset, hvor det sugede lys til sig, for at skabe et nyt udtryk i mørket. I processen blev det tydeligt, at værket begyndte at ligne de vandmænd, hun så ofte havde malet tidligere samme år i sit eget stjernetegn. Derpå fik værkets dets navn, og da hun endelig fik testet dets effekt i mørket, syntes hun at kunne se flere farver end kun det selvlysende hvide. Værket låner de omgivende farver fra lysskær og får et unikt udtryk alt efter, hvor det er placeret.
Jacob Juhl
Januar / Februar 2022
Jacob Juhl er billedkunstner og forfatter, og arbejder bl.a. med fotografi, installation og tekst. Han er optaget af menneskets forhold til naturen (og sig selv som natur), og ved at integrere aktuelle naturvidenskabelige emner med filosofiske spørgsmål udfordrer han grænserne mellem “naturligt” og “kunstigt”.
We like We x Birkedal/Bartholin – Et levende monument
November 2021
We like We er et eksperimenterende performance- og klangkollektiv baseret i København. Gruppen har en legende og intuitiv tilgang, som trækker på inspiration fra deres klassiske baggrund over improvisation og elektronisk musik. Scenograferne Birkedal/Bartholin skaber rum, som lever med det publikum og de performere, som optager det.
Værket er en hybrid mellem en koncert og en performance installation. På scenen står to scenografer, en violinist og en percussionist – en audiovisuel kvartet. Kvartetten indsamler, optager og afspiller det, de hører, og leverer dermed et unikt soundtrack formet af de aftryk, publikum sætter når de bevæger sig rundt i monumentet. Det kan være vægten af en krop, der påvirker et objekt, der igen påvirker en lyd eller luftstrømmen fra en bevægelse, der ændrer vinklen på et stort spejl. Rummet bliver som en mobile, der påvirkes og ændrer karakter. Værket udvikler sig med publikum og skaber fortællinger om det, der var, det, der er og det, der kommer næste gang. Det handler om at skabe plads og momentum til at trække vejret sammen, i en fælles krop, i et fælles nu.
Flux Factory
Aug + sep
Kunstner kollektivet Flux Factory fra New York flytter ind i atelier i både august og september. Hver onsdag afholdes flux Wednesdays med forskellige aktiviteter. Læs mere på www.fluxfactory.org/
Taiwo Aiyedogbon
Oktober 2021
Taiwo Aiyedogbon (f. 1989) hører til den nye generation af billedkunstnere i Nigeria. Hendes udtryk er mangfoldigt, idet hun både arbejder med tegning, maleri, skulptur, installation og performance. Med performance værket African Time og mange andre værker skabt i samarbejde med kunstnere som blandt andet Odun Orimolade, Jelili Atiku, Wura-Natasha Ogunji og Raphael Etongo har Taiwo skåret en unik niche for sig selv, der adskiller hendes værker fra andre samtidskunstnere. Taiwo arbejder i ARoS Atelier i oktober måned.
Noelia Mora Solvez
Juli
I juli måned gæstede Noelia Mora Solvez ARoS atelier, hvor hun arbejde på materiale til kunstudstillingen Women in power, der udstilles på KØN gender museum Denmark i September 2021 som en del af GENDERhouse festival.
Phuc
Juni 2021
Phuc er født i Vietnam og opvokset i Danmark. Han har en baggrund som grafisk designer og arbejder i krydsfeltet mellem design, kunst og kultur. Hans multikulturelle baggrund kommer virkelig til live i hans værker, der er en skøn sammensmeltning af to verdener. Phuc brænder for Street Art – hvor han skaber moderne fabler i fabulerende figurative fortællinger, som beskueren kan reflektere over. Der er ikke kun tænkt over designet i Phuc Van Dangs værker, der alle bærer hans unikke streg og fortælling – der er tænkt over hver en detalje og materialevalg. Phuc har udstillet i New York, Saigon, Barcelona, Tokyo og flere steder i Danmark
Christian Vium
Juni 2021
Reframing History Co-Lab
I maj måned gæster antropolog og billedkunstner Christian Vium sammen med studerende fra Afdeling på Antropologi ved Århus Universitet ARoS Atelier. Her vil de bearbejde materiale fra forskningsprojektet
’Reframing History’, der er finansieret af Carlsbergfondet og Aarhus Universitet. ’Reframing History’ repræsenterer en antropologisk undersøgelse af den fortsatte danske indflydelse på socialt liv i de tidligere danske kolonier. Udgangspunktet er en sammenlignende analyse af historiske arkiver i tæt samarbejde med beboere i de tidligere danske kolonier i Ikerasak (Grønland), Tharangambadi/ Tranquebar (Indien), og St. Croix (De Amerikanske Jomfruøer/tidligere Dansk Vestindien).
I løbet af maj måned vil der være en række arrangementer i forbindelse med ’Reframing History Co-Lab’, der inviterer publikum med ind i den analytiske proces.
Hold øje med vores sociale medier, kalenderen på niveau -1, og www.reframinghistory.com for opdateringer og events.
Knud Viktor
April 2021
For Knud Viktor (1924-2013) er lyde en slags levende billeder af verden. Hans bidrag til den danskekunstscene er ukendt for de fleste, da han arbejdede og levede henved 40 år i Sydfrankrig. Han ville male, men skiftede penslen ud med en mikrofon, hvormed han gjorde sine dokumentationer af, hvad der rørte sig lydligt i naturen omkring ham. « Den planetariske have » er forsøget på at oversætte dette - via lyd at gøre opmærksom på, at vores natur har en værdi - som var så centralt i Knud Viktors praksis.
Program:
Onsdag d. 21. april - 30. april : Lydskulpturer (bambushøjtalere, LoSonnante og uglereden) i installation på ARoS niv. 3
Den 24.april:
11-17 : Lyttearrangement om værket Le Petit Duc. Formidling for børn i uglereden v. Lene Savery i Atelieret, niv. 3
15:30-17 : Visning af Knud Viktors grafiske kortfilm og talk v. Mark Viktov i auditoriet, niv. 3
Den 28. april i Auditoriet:
15-16:30 : Loop koncerter med værket Animalia III af Simon Løffler
17:30-18 : Foredrag om Knud Viktor v. Magnus Kaslov
18:30 : Foredrag om Knud Viktors kvadrofoniske univers v. Hans Peter Stubbe Teglbjærg
19:30 : Koncert og talk om Animalia værker v. Simon Løffler.
20-21 : Danmarkspremiere for Knud Viktors Images VII med præsentation v. Magnus Kaslov
Den 29. april:
19:00 : Videorefleksion v. Morten Søndergaard om værket Les Éphémères
19-20 : Vinissage og reception for lydskulpturer i Atelieret, niv. 3
DMNS – Teater Fluks
December 2020
DMNS – Teater Fluks i Atelieret på ARoS
Hvad har Odysséen med demens at gøre? Og hvordan bliver det til en teaterinstallation for fem sanser? Dette undersøgende arbejde går Teater Fluks i gang med at udfolde i ARoS Atelier i december 2020.
I samarbejde med opfinderkollektivet DimsOs fyldes atelieret langsomt med flere og flere mulige elementer til en færdig teaterinstallation. Derudover har vi inviteret en ny gæstekunstner til hver af de tre første uger af december. Vi kommer til at arbejde sammen med komponist Merlyn Silva, billed- og performancekunstner Alaya Riefensthal samt Amanda Sigaard Axelsen, som er designer og kostumier. Dette giver spændende indspark og indsigter i hhv. elektronisk musik, sanselige universer og krydsfeltet mellem scenekunst og billedkunst.
Teater Fluks har tidligere arbejdet med demens som tema i vandreforestillingen CTRL+ALT+DEMENS (2017), lydinstallationen En Stille Strøm af Tid (der bl.a. har været opstillet på ARoS i maj-juni 2018) og senest i børneforestillingen VÆK (2020). Disse værker er udviklet i et samarbejde med magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg, samt Demenscentrum i Aarhus Kommune.
Teater Fluks er et uafhængigt performanceteater forankret på Sydhavnen i Aarhus og ledes af de to scenekunstnere Rasmus Malling Lykke Skov og Sara Fink Søndergaard. Drevet af resonans, research og social sensibilitet kombinerer vi teater, performance, installationer og lyd.
Maja Ingerslev
November 2020
Maja er en dansk billedkunstner med base i Aarhus og hun er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og Fotografisk Skole Aarhus. Majas kunstneriske arbejde handler om perception og naturopfattelser udfoldet i værker, der balancerer mellem det imaginære og det virkelige.
Karine Bonneval
Oktober 2020
Karine Bonneval er en fransk billedkunstner med base i Centre-Val de Loire-regionen midt i Frankrig.
Hendes arbejde fokuserer på plantens andethed og de komplekse og specifikke interaktioner, der forbinder mennesker og planter. I hendes skulpturer og installationer er vi nedsænket i en verden af organiske former med stærk fiktiv kraft, hvor hybridiseringer af ordforråd og teknikker går hånd i hånd med ægteskabet mellem kunst og videnskab.
Hun arbejder i samarbejde med forskellige forskergrupper for at finde oversættelser - ufuldkomne og poetiske - og måder til at interagere forskelligt med ikke-mennesker. Dette er hvad Baptiste Morisot i sin nylige bog 'Manières d'être vivant' kalder "inter-artsdiplomati". Karines forskning afslører ofte ny viden både for kunstneren og forskerne: Kunstneren ser mulighederne for nye værktøjer, forskerne ser en dimension af deres forskning forbedret eller forstørret gennem det kunstneriske arbejde.
Karine Bonneval har med en grad fra ESAD i Strasbourg udstillet i Frankrig, Tyskland, Letland, USA, Argentina og Sri Lanka. Sammen med videnskabsmanden Eric Badel fra INRAE PIAF og Studio Décalé - en sammenslutning, der gennemfører samarbejdsprojekter på byområder - vandt hun 2019 Carasso Foundation-tilskuddet "Komponerende viden"
August Niclasen
September 2020
August Niclasen arbejder videre med projektet "Streger fra en syg tid". August er animator og skal lave en kort animationsfilm ud fra ca. 300 tegninger ARoS har fået tilsendt fra skoler rundt om i landet. Her har børnene tegnet deres oplevelse af tiden med corona.
Sisse Fog Odgaard
August 2020
Tekstilkunstner Sisse Fog Odgaard arbejdede med sit crowd-knitting projekt "10.000 skygger".
Du finder opskrift og yderligere informationer på www.sissefogodgaard.dk.
Himherandit Productions
Juli 2020
At tale om køn
Vil du deltage i et kunstnerisk udviklingsprojekt og udforske skæringspunktet mellem performance og visuel kunst? Vil du udvikle din praksis med støtte fra kunstnerisk mentorskab? Vil du dykke ned i Queer-perspektiver og udfordre kunstneriske og sociale normer? Hele juli afholder Himherandit Productions work shops i ARoS Atelier. Læs mere
Maria Viftrup og Rune Fjord
2020
På ARoS skulle museets åbne atelier til maj huse Maria Viftrup og Rune Fjord, som ville skabe et laboratorie for sanser, interaktion, nærhed og nysgerrighed. Det handler om at røre, smage, dufte og være tæt på hinanden – ikke lige den foretrukne cocktail i denne tid. Så vi hoppede i med begge ben og planlagde at flytte projektet ind på ARoS’ instagram-profil (ARoS Public). Digitale performances og fotodokumentation kunne vel være en løsning på udfordringen? Men kan man virkelig distribuere sanselighed gennem SoMe? Måske er kunstneres og kulturinstitutioners rolle netop i denne tid også at undersøge andre metoder?
Anne-Sofie Overgaard
Anne-Sofie Overgaard (født 1990) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2016. I sin kunstneriske praktisk arbejder hun med vævning, installation, digital grafik og tegning. Anne-Sofie udforsker tidslighed og fortælleformer i en vekselvirkning mellem fysisk materialitet og mere immaterielle digitale processer. Hun arbejder med at blande forskellige materialiteter og æstetiske greb og trækker på viden fra forskellige tiders traditioner inden for billedkunst og tekstilhåndværk med fokus på vævning. Hvor vævning traditionelt er blevet set som et kvindehåndværk, bruger Anne-Sofie det som et kunstnerisk medie.
POPMACHÉ x COLLECTION REMIXED
Feb. 2020
Kunstprojektet POPMACHÉ gæster i slutningen af februar ARoS Public og ARoS Atelier med projektet COLLECTION REMIXED. Med hjælp fra museets gæster og billedkunstner Feline Bæk Hjermind vil de undersøge kunsten og kunstinstitutionens rolle i samtiden med udgangspunkt i ARoS’ kunstsamling samtidig med, at denne undersøgelse også danner grundlaget for løbende værkproduktion i atelieret.
I perioden 19.02.20-28.02-20 vil POPMACHÉ facilitere interaktive workshops, afholde pop-up happenings og give et indblik i deres kreative og kunstneriske praksis. Som en kulmination på projektet inviterer POPMACHÉ indenfor til en helt særlig kunstnerisk oplevelse d. 28.02.20, hvor projektets indsigter og nye værker bliver præsenteret.
POPMACHÉ er i atelieret fra kl. 10.00 -18.00 på museets åbningsdage og offentliggør løbende ændringer og aktiviteter på Facebook og Instagram
POPMACHÉ er:
- Karen Stenz Lundqvist
- Anne Møller Christensen
- Sara Løvschall Grøntved
- Feline Bæk
Wunderland
Jan + feb 2020
Wunderland præsenterede projektet Horse Inside Out, som er en sanselig, interaktiv installation og performanceoplevelse. Horse Inside Out består af en skulptur/installation, der er stor nok til at én person kan bevæge sig ind gennem en sprække og rejse gennem tre rum. Værket er en hybrid af lyd, talt poesi, installationskunst, performance/dans og kinæstetisk interaktion. Akademisk forskning
Et forskningsprogram i perception og virkelighedsopfattelse udføres sideløbende af universiteter i de tre lande: Interacting Minds Centre og AU Culture and Communication i Aarhus, ISLO – Education in Dance and Somatics at Eastern Findlands Sports Institute og Reykjavík University – Arts and Education.
Manifest
2019
I november og december måned flytter det tværæstetiske Project ART WRITING ind i atelieret på ARoS PUBLIC.
Projektet har eksisteret siden 2013 i regi af Aarhus Litteraturcenter og drives af billedkunstnerne og forfatterne Trine Rytter Andersen og Lise Haurum. Det henvender sig til alle, der er interesserede i en kritisk og eksperimenterende skriftlighed, som både tør udfordre formen og tage livtag med verden og identiteten.
Under residensopholdet undersøger Project ART WRITING, sammen med billedkunstnerne Tanja Nellemann Kruse og Lise Skou, hvorfor vores samtid er så fyldt med nye MANIFESTER.
Hvad er det i vores tid, som kalder på ’den flammende skrift’ og hvordan forholder vi os til den? Hvad er aktivisme? Hvad vil det sige at være aktivist? Hvordan kan vi alle være aktivister på forskellige niveauer og hvordan skriver du dit eget MANIFEST?
Sæt også et stort X i kalenderen lørdag d. 30. november, hvor MANIFESTET belyses fra flere vinkler ved et heldagssymposium på Åbne Scene på GODSBANEN. Her afvikles tre super-spændende præsentationsrunder med forskere, aktivister og kunstnere, som taler brændende varmt om: manifest og revolte, krop og feminisme og planeten og arterne.
Nønne Mai Svalholm
Okt. 2019
Unders resides-perioden i ARoS Atelier arbejder koreograf og iscenesætter Nønne Mai Svalholm på et nyt koreografisk værk med titlen PRIMUS (BEGYNDELSE), som undersøger begrebet skabelse. Soloperformer Sisse Lunøes alder og erfaring (69 år), tilbyder beskueren et nyt perspektiv på kamp og skabelse, som rækker ud over den biologiske skabelse og tænkes ind i flere forskellige sammenhænge.
Siden 2015 har Svalholm arbejdet med at iscenesætte den erfarne, ikke kultiverede/ikke- professionelt skolede krop. PRIMUS bygger videre på erfaringer fra Lunøes soloarbejde i værket CIRCUIT, der er en refleksion over aldring (2016). Udviklingsperspektivet ligger fortsat i eksperimentet med sammenstilling af krop og objekt - denne gang er objektet heliumballoner.
Premiere på PRIMUS torsdag 16. april, 2020 Åbne Scene, Godsbanen
Koreograf/iscenesætter: Nønne Mai Svalholm
Danser: Sisse Lunøe
Dramaturg: Ida-Elisabeth Larsen
Komponist og lyddesigner: Olga Szymula
Film /foto: Michael Dinesen
Flux Factory
2019
Virgile Novarina og Walid Breidi
2019
Kunsterne Virgile Novarina og Walid Breidi er i Århus for at opføre værket Sleep in the City, under IOT Festival-ugen (Internet of Things) i juni 2019. Virgile og Walid arbejder i atelieret på ARoS Public fra d. 22. maj til den 22. juni 2019.
Kunstværket bliver en serie af unikke videoer, som vises på skærmen rundt om i Aarhus fra aften til morgen fra d. 15. til d. 22. juni. Videoer taget af byen i dagslys bliver genskabt og transformeret i realtid af hjernebølger fra artisten Virgile Novarina og hjernebølger fra en gruppe af 'Smart Sleepers' her i Aarhus.
Iris Bakker
2019
Iris er uddannet interaktionsdesigner, og har arbejdet som kunstner med en lang række events, udstillinger, workshops og undervisning. Det interaktive element i kunsten er centralt for Iris, som arbejder med portræt tegning. Det er nysgerrigheden for mennesker, der driver - processen er det intense møde og en lang række benspænd, hvilket resulterer i upolerede værker. I atelieret eksperimenterer hun med forskellige tegnemetoder.
Ruth Crone Foster
2019
Ruth Crone Foster er en visuel historiefortæller, der har hjemme i kollagens univers. Ligesom en forfatter nøje udvælger ord til sin fortælling, håndplukker Ruth visuelle elementer, der kan fortælle netop den historie, hun har på sinde. Ruths kollager er spækkede med inspiration og rummer samtidig en ro i både farvevalg og komposition. Der er noget til ethvert øje, fordi hun arbejder i spændet mellem det tæt pakkede og det atmosfærisk luftige – det stramt komponerede og det organisk sammensatte.
Se mere om Ruth Crone Foster
Sophia Ioannou Gjerding
2019
Sophia vil på residencyet producere dele af et filmværk med arbejdstitlen Homage to Airway. Værket skal vises på en udstilling i Odense, august 2019. Hun er i startfasen af produktionen.
Første uge af residency vil hun storyboarde, researche og gøre rummet klar til produktionsdage, som vi foregå i de sidste 3 uger. Lars Hemmingsen vil også være i atelieret sammen med Sophia i de to midterste uger. Lars kommer fra animationsskolen i Viborg og er også animator.
Se mere om Sophia Ioannou Gjerding
Holger Højbjerg
2019
Holger Højbjerg (f. 1989) dimitterede fra Det Jyske Kunstakademi i 2018 med en afgangsudstilling på Kunsthal Aarhus. Derudover er Højbjergs værker senest blevet vist på Code Art Fair 2019 og Art Herning 2019. Højbjerg er bl.a. repræsenteret i Aalborg Kommunes- og Statens Kunstfonds samlinger.
Rune Fjord
2018
Kreativ direktør Rune Fjord, Kunstner & Designer. Atelieret vil blive omdannet til en slags Art lab hvor forskellige former for konsistens vil blive undersøgt og arbejdet med.