ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Robert Mapplethorpe - On the Edge

Robert Mapplethorpes fotografier har skabt debat. De har været udsat for kritik og censur. Nu viser ARoS mere end 180 fotografier fra én af fotokunstens største mestre. 

17. JUNI 2016 – 30. OKTOBER 2016, NIVEAU 5

Udstillingen ROBERT MAPPLETHORPE – ON THE EDGE viser berømte ansigter, skulpturelle kroppe og erotiske fortællinger fra New Yorks undergrundsmiljø. Den tager fat i emner, der stadig er yderst aktuelle og understreger, at Mapplethorpe (1946-1989) også i dag har en unik position på den internationale kunstscene.

”Vi er meget stolte af at kunne præsentere så stort et udpluk af Mapplethorpes fotografier på ARoS. Hans kunst fortæller os en vigtig historie om en periode med seksuel frigørelse, og om hvordan homoseksualitet gik fra blot at være en subkultur. Den handler også om et kunstnerskab, der søgte den absolutte frihed. Hans fortællinger påvirker os, og er i høj grad aktuelle i dag ”, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS.

IKONISKE FOTOGRAFIER

Med 182 fotografier viser ROBERT MAPPELTHORPE – ON THE EDGE portrætter af Mapplethorpe, af kendisser som Arnold Schwarzenegger, Andy Warhol og Louise Bourgeois og af rockikonet Patti Smith, som var Mapplethorpes muse og sjæleven. Udstillingen viser også et udvalg af Mapplethorpes erotiske fotografier, hvor han i flere tilfælde bevæger sig på grænsen mellem fotokunst og pornografi.

”Mapplethorpes kunst har været udsat for censur og har skabt stor debat blandt andet på grund af hans motiver fra New Yorks homoseksuelle SM-miljø. Nogle af de fotografier bliver vist på udstillingen. Et af de spørgsmål, som vi stiller med udstillingen, er: hvem bestemmer, hvor grænsen skal gå? Dette spørgsmål er lige så vigtigt i dag som i Mapplethorpes tid ”, siger Erlend G. Høyersten.

KORT OM ROBERT MAPPLETHORPE

Amerikanske Robert Mapplethorpe (1946-1989) var et produkt af sin tid. I sommeren 1967 forlod han barndomshjemmet i Queens og flyttede til Brooklyn, New York. Han blev en del af det kreative miljø i 1970’ernes og 1980’ernes New York, der var præget af oprør, seksuel revolution og frihedskampe, men også materialisme og glamour. Som ung kunstnerspire ønskede han at bryde med samfundets dominerende normer, og han var ikke bange for at hive tabubelagte emner frem i lyset. Han ønskede at udfordre sit publikum, og han gik ofte helt til grænsen. Især billedserien fra det homoseksuelle sadomasochistiske miljø har vakt stor debat. Robert Mapplethorpe døde i 1989 af AIDS kun 42 år gammel. 

Filmforevisning

Dokumentarfilmen ”Robert Mapplethorpe – Look at the Pictures” vises i udstillingen på følgende tidspunkter:

Kl. 11.00
Kl. 14.00
Kl. 19.00 (kun onsdag aften)

Spilletid: 108 min.
Det er ikke muligt at reservere pladser på forhånd

Download pressefotos (via Dropbox - kræver ikke log in)

ROBERT MAPPLETHORPE – ON THE EDGE er kurateret af ARoS i samarbejde med Canica Art Collection, Oslo og Robert Mapplethorpe Foundation, New York.

Kurator: museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS

Udstillingsansvarlig og kurator: museumsinspektør Maria Kappel Blegvad, ARoS 

Download pressefotos (via Dropbox - kræver ikke log in)

Robert Mapplethorpe: Orchid, 1989. ©Robert Mapplethorpe Foundation

Robert Mapplethorpe: Orchid, 1989. © Robert Mapplethorpe Foundation

Robert Mapplethorpe: Louise Bourgeois,1982. © Robert Mapplethorpe Foundation.

Robert Mapplethorpe: Louise Bourgeois,1982. © Robert Mapplethorpe Foundation.

Robert Mapplethorpe: Lisa Lyon, 1982. © Robert Mapplethorpe Foundation

Robert Mapplethorpe: Lisa Lyon, 1982. © Robert Mapplethorpe Foundation

Udstillingen bliver til med støtte fra:

Jyllands -Postens -Fond

Vilhelmkiersfond

Sparnordfonden

©ARoS 2017