ÅBENT I DAG 10 - 21
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Skolen for ulydighed

Verdenskendte brands og logoer kommer under kærlig behandling i SKOLEN FOR ULYDIGHED. Finske Jani Leinonen peger med lige dele sjov og alvor på verdens uretfærdigheder i sin første udstilling i Danmark.

Udstillingen SKOLEN FOR ULYDIGHED (School of Disobedience) af Jani Leinonen (f. 1978) er en del af ARoS FOCUS // NEW NORDIC. I udstillingen sætter Leinonen fokus på, hvordan kunsten kan bruges som katalysator for politisk aktivisme.  Han er blandt andet kendt for at udsætte den verdenskendte maskot Ronald McDonald for halshugning og for at genskabe kendte logoer og brands ved at blande dem med egne budskaber. 

”Leinonen bruger sin kunst til at gøre opmærksom på de forhold i samfundet, som ifølge ham bør ændres.  For Leinonen handler det kort fortalt om ikke at være passiv og ikke at acceptere social uretfærdighed. Han ser sig selv som aktivist og vagthund mere end som traditionel kunstner, og her er begrebet ulydighed et helt centralt omdrejningspunkt”, siger overinspektør Lise Pennington, ARoS.

Jani Leinonen siger selv om lydighed og citerer den amerikanske historiker og politolog Howard Zinn (1922-2010):

”De mest forfærdelige begivenheder i verdenshistorien såsom krige, folkedrab og slaveri har ikke været et resultat af ulydighed, men af lydighed og underkastelse.”

UDSTILLINGENS OPBYGNING

Udstillingen er bygget op i tre rum i galleriet på niveau 5. I det første rum møder publikum velkendte brands, logoer og slogans, der er blandet med politiske og religiøse undertoner. Flere udgaver af klovnen Ronald McDonald – blandt andet i halshugget tilstand – optræder i dette rum.

Det andet rum er en installation (eller en kulisse), der refererer til en aktion tilbage i 2011, hvor Jani Leinonen gjorde oprør mod en lov i Ungarn, som fastslog, at det ikke længere var lovligt at sove på gaden. Denne lov ramte mange hjemløse, og Leinonens fiktive burgerbar Hunger King var en aktion, der blandt andet satte fokus på forskellen mellem rig og fattig.

I udstillingens tredje rum ringer klokken ind til time – og der står ulydighed på skemaet i Leinonens skole. Installationen er bygget op som et klasselokale, hvor publikum via en skærm kan modtage ”undervisning” af en række fremtrædende danskere. Det er tanken, at rummet skal give stof til eftertanke og være et rum for kritisk tænkning, hvor vi sætter spørgsmålstegn ved magtens diskurs.

DE DANSKE UNDERVISERE I ULYDIGHED

Når Jani Leinonen udstiller sit skolerum i et land, inddrager han lokale ”aktivister”. På den måde bliver arbejdet med skolen også et socialt projekt, der er drevet af fælleskabet. I dansk sammenhæng er underviserne:

Emma Holten: Feminist og debattør. I 2011 var hun offer for hævnporno på nettet, men hun har siden formået at vende situationen til en debat om retten til at bestemme selv, om ­rettigheder på nettet og ikke mindst om et individ, der mister tilliden til staten.

Robert Olsen: Leder af Kofoeds Skole. Han har i mange år arbejdet med hjemløse, narkomaner og andre udsatte. 

Parl Kristian Bjørn Vester / Goodiepal eller Gæoudjiparl: Musiker, komponist og technokriger. Han taler om opgøret mellem generationer og evnen til at tænke kritisk over de gængse normer, rammer og regler.

Lisbeth Zornig Andersen: I mange år har hun arbejdet med forskellige grupper af socialt udsatte og særligt med børns vilkår. Hun har hjulpet syriske flygtninge fra Danmark til Sverige og er blevet et billede på, hvordan civil ulydighed kan gøre en forskel, men også føre til retsforfølgelse.

Kjartan Arngrim: musiker fra bandet Folkeklubben. Folkeklubbens sange skildrer mange forskellige sider af det danske samfund fra værtshuset på Vesterbro over Hus Forbi-sælgernes julefrokost til Tønder Festival og Mændenes Hjem. 

Udstillingsansvarlig: overinspektør Lise Pennington og museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel, ARoS

Download pressefotos (via Dropbox - kræver ikke login) 

FOR YDERLIGERE INFORMATION

ARoS’ presseafdeling: presse@aros.dk

Anne Riis: ari@aros.dk / 2888 4464

Jens Henrik Daugaard: jehd@aros.dk / 2888 4467

Bemærk: pressekontoret er lukket 1.-29. juli.

Download pressefotos (via Dropbox - kræver ikke login) 

Læs mere om Jani Leinonen 

Læs mere om ARoS FOCUS//NEW NORDIC 

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Kiasma, Museet for Samtidskunst i Helsinki og gjort mulig med økonomisk støtte fra Det Obelske Familiefond.

Kiasma Den Obelske Familiefond
©ARoS 2017