ÅBENT I DAG 10 - 21
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Pressemeddelelse

ARoS’ program 2016 - vildt, vovet og smukt

I 2016 byder programmet for ARoS på store internationale navne, unge nordiske kunstnere og et helt nyt formidlingscenter. 

Det er med stor glæde, at ARoS præsenterer programmet for 2016. Det er et ambitiøst program, der bygger videre på de tiltag, som museet har taget hul på i 2015.

”ARoS byder i 2016 publikum ind til en række oplevelser, der skaber indsigt og refleksion. Hvad angår udstillingerne er det et meget fysisk år. Betydningsfulde internationale kunstnere udstiller på museet, vi fortsætter udstillingsrækken ARoS FOCUS//NEW NORDIC med unge nordiske kunstnere, og  ikke mindst åbner vi MUSEION – et moderne formidlingscenter, der skaber nye rammer for museumsformidling”, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, ARoS. 

UDSTILLINGER 2016

LEONARD RICKHARD: februar 2016 til maj 2016
Leonard Rickhard (f. 1945) er en af de vigtigste nulevende kunstnere i Norge. ARoS bliver det første museum udenfor Norge, der viser hans kunst frem i stor skala. Stille skovpartier, røde barakker, udstoppede fuglesamlinger og trætte modelbyggere er blandt den norske kunstners foretrukne motiver.

Mødet mellem menneske og natur spiller en stor rolle hos Leonard Rickhard, der ved hjælp af et særligt tyst billedsprog formår at italesætte en eksistentiel menneskelig tomhed - en stille uro, i en ellers larmende virkelighed.

ROBERT MAPPLeTHORPE: juni 2016 til oktober 2016

I sommerhalvåret viser ARoS en vovet præsentation af den amerikanske fotograf Robert Mapplethorpe (f.1946-d.1989). På udstillingen præsenteres en række af Mapplethorpes bedste værker fra 1970’erne og 1980’erne – blandt andet portrætter af kendte kvindelige personligheder som Patti Smith, Louise Bourgouis og bodybuilderen Lisa Lyon. Gennem Mapplethorpes stærkt iscenesatte, teknisk perfekte og sensuelle (og indimellem pornografiske) fotografier udforskes forholdene mellem krop, køn og identitet.

GRAYSON PERRY: juni 2016 til september 2016

Med en stor solo-præsentation på ARoS viser den britiske vinder af Turner Prize 2003 Grayson Perry (f. 1960) for første gang sine underfundige, provokerende og smukke kunstværker i Danmark. Han vil for mange primært være kendt for at være keramiker ’in drag’. Ved første øjekast ligner hans vaser traditionel keramik, men ved nærmere eftersyn ser man provokerende statements, sladderbladsmotiver og frække billeder på vaserne. På udstillingen vises også Perrys kæmpestore vævede vægtæpper. De fortæller historier, som kunstneren har indsamlet på research-ture i forbindelse med tilblivelsen af en række prisvindende tv-programmer.

JOANA VASCONCELOS: oktober 2016 til februar 2017

Den portugisiske kunstner Joana Vasconcelos (f. 1971) slog igennem i 2011 i Venedig med en kæmpe hæklet og farverig hængende installation på Palazzo Grassi. Sidenhen med en kæmpe lysekrone lavet af mere end 25.000 tamponer i Tel Aviv i 2013. Derefter er hendes karriere eksploderet. En stor del af Vasconcelos’ arbejde handler om feminisme - både som socialt og politisk fænomen. Hun arbejder med traditionelle portugisiske håndværkstraditioner som kakler, keramik, stof, strik og hækling. Med overdådige farveeksplosioner og jordnære materialer tager hun livets daglige rutiner op til fornyet vurdering.

J.F. WILLUMSEN: november 2016 til 5. marts 2017

Til efteråret viser ARoS en mere vild og vovet side af J.F. Willumsen (f. 1863 - d. 1958), end man normalt møder. Med udstillingen udvider ARoS det traditionelle syn på Willumsen ved at sætte fokus på underbelyste sider af hans mange motiver – de sider, som tidligere har været marginaliseret som kitsch eller endda dårlig kunst, og som har været medvirkende til, at Willumsen ind imellem falder ud af den danske kunsthistorie. Udstillingen kredser blandt andet om, hvordan Willumsen på mange måder var forud for sin tid. En række af hans bedst kendte værker bliver iscenesat på nye måder på ARoS.

NEW NORDIC // ARoS FOCUS: udstillingsrækken der sætter fokus på unge nordiske kunstnere

Jani Leinonen: marts 2016 til juni 2016

Den finske kunstner Jani Leinonen (f. 1978) sætter med udstillingen School of Disobedience fokus på, hvordan kunsten kan blive katalysator for politisk aktivisme. Leinonen bruger skolerummet som ramme for en performance, der sætter spørgsmåltegn ved den passivitet, som Leinonen mener præger undervisningen. I en anden serie værker anvender Leinonen mere genkendelige elementer som populære slogans og brands, og han udsætter maskotter fra verdensomspændende firmaer (for eksempel Ronald McDonald) for kidnapning og halshugning. Leinonen er født ud af 90’ernes ironiske distance. Han er aktivist og vedkender sig sit eget forbrug. Ved at benytte sig af kendte visuelle udtryk formår Jani Leinonen at kortslutte kapitalens sprog.

The Icelandic Love Corporation: oktober 2016 til januar 2017

Det Islandske kunstnerfællesskab The Icelandic Love Corporation har i en årrække skabt kunstværker både i eget regi og i samarbejde med blandt andre sangerinden Bjørk. Deres farverige kunstpraksis blander næsten alle tænkelige kunstneriske medier og resulterer i performances og installationer, der ved hjælp af finurlige kombinationer behandler væsentlige problemstillinger. Deres kunst er præget af ironi, humor og seriøsitet. The Icelandic Love Corporation er et forfriskende bud på politisk kunst, der konfronterer kunstverdenens seriøsitet. De bryder grænserne mellem teater og performance og skaber kunst, hvor spørgsmål omkring kønsroller, overproduktion og seksualitet tages under kærlig behandling.

Meriç Algün Ringborg: juli 2016 til september

Meriç Algün Ringborg (f. 1983) er tyrkisk født og bosat i Stockholm. Ringborgs egne oplevelser med at blive svensk statsborger danner baggrund for flere af hendes værker. De handler om hendes møde med systemet, om sproglige barrierer og om følelsen af at være fanget mellem to identiteter. Meric Algün Ringborgs kunstsprog har mange facetter, og hendes værker belyser de grænser, der påvirker os fysisk og kulturelt. Hun har skabt en række poetiske installationer, der mimer hjemmets rum, og hun arbejder med billboards i byrummet, der griber fat om migration- og integrationsspørgsmålet. Det seneste år har hun udstillet på Venedig Biennalen, Moderna Museet og Istanbul Biennalen.

ØVRIGE UDSTILLINGER:
 

CATCH16 (junior biennale):  8. februar 2016 – 13. marts 2016 
Under overskriften FUCK IDENTITY får 60 unge mellem 14 og 23 år mulighed for at arbejde intenst med at skabe kunstprojekter i tæt samarbejde med professionelle kunstnere og andre unge talenter. CATCH16 handler om nationalidentitet, personlig identitet, udvikling af identitet og ikke mindst om den identitet, der former sig gennem ønsket om et fællesskab. Værkerne vil efterfølgende blive udstillet på ARoS’ niveau 3. Det er fjerde gang, at ARoS afvikler den ambitiøse junior-biennale.

Årets pressefoto 2015/2016: 17. marts 2016 – 17. april 2016

Vi glæder os til endnu en gang at byde udstillingen af Årets Pressefoto velkommen på ARoS.Udstillingen produceres af Pressefotografforbundet og består af vinderfotografier og multimedie-værker.  Udstillingen understreger, at pressefotografiet er en genre, der både dyrker det klassiske pressefoto og samtidig udvikler nye former for fotojournalistik blandt andet ved at involvere levende billeder. 

MUSEION

ARoS’ nye formidlingscenter åbner i efteråret 2016. MUSEION er et mentalt fitnesscenter, der udvikler museets relevans i forhold til mennesker, hverdagen, samfundet og omverdenen. MUSEION er sammen med THE NEXT LEVEL et centralt skridt frem mod ARoS’ visionsplan 2020. Formidlingscentret kommer til at brede sig over 1900 kvadratmeter på niveau 3 og bliver et rum, hvor kreativ udfoldelse og traditionel folkeoplysning blandes i nye eksperimenterende formidlingsformer. MUSEION er støttet af Nordea-fonden.

Pressefotos kan vederlagsfrit downloades via Dropbox 

For yderligere information kontakt venligst:

Anne Riis, presseansvarlig, ARoS
T: 8730 6621 / M: 2535 7444/ ari@aros.dk

Lise Pennington, overinspektør, ARoS 
T: 8730 6641 / M: 6155 4452 / lp@aros.dk 

Robert Mapplethorpe -Self Portrait

Robert Mapplethorpe: Self Portrait

LeonardRickhard_Ryggvendt figur i nattlig interiør II_2007-09

Leonard, Rickhard: Ryggvendt figur i nattlig interiør II. 2007-09

Grayson Perry The Adoration Of The Cage Fighters , 201

Grayson Perry: The Adoration Of The Cage Fighters, 2012

Joana Vasconcelos: Portrait , 2014. Foto Alfredo Cunha

Joana Vasconcelos Valkyrie Octopus , 2015

Joana Vasconcelos: Valkyrie Octopus, 2015

J.F.Willumsen Den Grønne Pige , 1922

J.F.Willumsen: Den Grønne Pige, 1922

Pressefotos kan vederlagsfrit downloades via Dropbox 

©ARoS 2017