ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Konstruktivismen

9. MAJ – 6. SEPTEMBER 2015, NIVEAU 3

Lørdag den 9. maj 2015 åbner udstillingen KONSTRUKTIVISMEN på ARoS. På udstillingen kan man opleve omkring 60 grafiske kunstværker fra ARoS’ samling fra perioden 1960’erne til 1980’erne – værker der viser hvordan kunstnere som Richard Mortensen og Ib Geertsen arbejdede med bestemte former, farver og linjer.

”I konstruktivisme eksperimenterer kunstnerne med forskellige variationer af samme værk. De går ind i en proces, hvor de leger med former, farver og linjer og laver små ændringer fra værk til værk i samme serie -  ændringer der får et værk til at ændre fuldstændig udtryk. På samme måde som en kjole kan ændre udtryk afhængigt af om den for eksempel er sort eller rød”, fortæller museumsinspektør Erik Nørager Pedersen, ARoS .

Mange af eksperimenterne fandt sted i Paris som en del af en kollektiv proces. Kunstnerne satsede bevidst på den grafiske kunst, som kunne produceres så billigt, at den kunne komme bredt ud blandt folk. De arbejdede med at skabe balancer mellem de forskellige elementer i værkerne. De håbede, at disse balancer ville smitte af og skabe balancer i det omgivende samfund. Kunstnere fra Danmark, Frankrig, Ungarn, Italien følte sig som deltagere i en ny bevægelse. 

OM KONSTRUKTIVISMEN PÅ ARoS

I konstruktivismen arbejder kunstnerne med at skabe noget, som ikke ligner noget bestemt.  De vil skabe noget helt nyt, som aldrig har eksisteret før, og som de har konstrueret sig frem til. Forskellige farver bringer os i forskellige stemninger. Nogle former er runde, bløde og imødekommende, mens andre er spidse, stikkende og aggressive.

 Udstillingen KONSTRUKTIVISMEN viser blandt andet Richard Mortensen, Le Rectangle Enchanté, 1973-75, som udforsker den fortryllede firkant, Ib Geertsen Varme og kolde rum, 1971, hvor farvesætningen af hans karakteristiske dråbeform skaber forskellige følelser, Victor Vasarely, Permutations. 1968, der ved ombytninger af farver og former skaber forskelligartede rum og Jean Deyrolle, Litographies originales, 1964, hvor linjerne indsnævrer eller udvider rummet.

KONSTRUKTIVISMEN kan ses i sammenhæng med udstillingen FORMEN, FARVEN, FLADEN, der løber frem til 30. august på Niveau 5. FORMEN, FARVEN, FLADEN trækker blandt andet tråde til designkulturen og viser på den måde, hvordan den ikke-figurative billedkunst har været med til at påvirke vores måde at indrette os på.

Udstillingsansvarlig: Museumsinspektør Erik Nørager Pedersen.

Yderligere information:

Erik Nørager Pedersen
Museumsinspektør  |  Curator
T: +45 8730 6638  |  M: +45 6155 4451  |  enp@aros.dk  |  www.aros.dk  

Download pressebilleder

©ARoS 2017