ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Claus Carstensen: What's Left (is Republican Paint) - Nine Sisters

30. MAJ – 18. OKTOBER 2015

”Det skulle gerne være som at få et visuelt baseballbat i hovedet”, sådan betegner Claus Carstensen selv udstillingen WHAT’S LEFT (IS REPUBLICAN PAINT) – NINE SISTERS, som åbner på ARoS den 30. maj 2015. Udstillingen præsenterer over 130 værker af den danske billedkunstner Claus Carstensen – heriblandt et imponerende sort og neongult vægmaleri på 300 m2. 

Det er temaer som ytringsfrihed, totalitarisme, intimitet og nøgenhed, som publikum vil møde, når de bevæger sig igennem udstillingen.

”Udstillingen viser værker, som Claus Carstensen har arbejdet med gennem mere end 30 år. Mange kender ham som en af ”De unge vilde” fra 1980’erne, hvor han vakte opsigt med udstillingen Kniven på hovedet. I dag er han er en af de mest betydningsfulde danske kunstnere, og vi er meget glade for, at vi nu kan præsentere publikum for hans kunst her på museet, fortæller museumsinspektør Maria Kappel Blegvad, ARoS.

TRASHY OG VILDT

Sammen med Michael Kvium, Christian Lemmerz, Peter Bonde og andre fremtrædende firserkunstnere, som tidligere har været vist på ARoS, var Claus Carstensen med til at bane vejen for det vilde, konceptuelle, trash’ede og ekspressive maleri. Han er en kunstner, der via sit arbejde i et utal af medier gennem de seneste 36 år konstant har formået at forny sit formsprog. Hovedværket Æterlegeme fra 1985 er for eksempel lavet af skumgummi, urin, alkyd- og oliefarve, klude og maskinfedt. I billedserien Defaced Posters tager han afsæt i fænomenet defacing, hvor han overmaler eller skamferer eksisterende motiver, som for eksempel ved at skære hul i et maleri af Gaddafi.

OM UDSTILLINGEN

Hovedparten af udstillingens værker er hentet fra Claus Carstensens eget værklager (WHAT’S LEFT). De udgør et nøje udvalg af hans mest alvorstunge, samfundskritiske og dialogskabende værker (REPUBLICAN PAINT). I alt præsenteres ni temaer, eller ”søstre” (NINE SISTERS), som refererer til de ni muser og søstre i den græske mytologi.

I den mere private kategori kan man opleve udvalgte værker fra serien Untitled Room for Zoe, som Carstensen siden 1994 har udført i samspil med datteren Zoe. Siden Zoe var 2 år gammel har Carstensen nemlig inddraget hende i sin arbejdsproces. Han har malet billeder sammen med hende, kopieret hendes billeder eller inkorporeret dem i sin kunst.

OM KUNSTNEREN

Claus Carstensen er født i 1957 i Sønderborg. I perioden fra 1993 til 2002 var han professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, hvorfra han selv er uddannet. Allerede i denne periode opstod mange samarbejder med kunststuderende fra akademiet samt andre kunstnere.

I 2004 modtog Carstensen Eckersberg Medaillen – en udmærkelse der uddeles hvert år af det Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster. Medaljen tildeles kunstnere, der har ydet en indsats af høj kunstnerisk kvalitet. Claus Carstensen har udstillet både i og uden for Danmark, og hans værker er at finde i samlinger på blandt andet Statens Museum for Kunst, ARKEN Museum for Moderne Kunst, Trapholt, Brundlund Slot og ARoS.

KATALOG

I forbindelse med udstillingen har ARoS publiceret et omfattende og rigt illustreret katalog inkl. interview med Claus Carstensen af museumsinspektør Maria Kappel Blegvad samt tekster af kunstnerne Gudrun Hasle, Nils Erik Gjerdevik og Ferdinand Ahm Krag.

Download pressebilleder

Udstillingsansvarlig: museumsinspektør Maria Kappel Blegvad, ARoS

Uden titel (Krystufek – efter Steen Møller Rasmussen), Claus Carstensen Courtesy the artist.

Claus Carstensen har i bedste Pollock-stil urineret ud over flere af sine værker, og i maleriet Uden titel (Krystufek – efter Steen Møller Rasmussen) har han malet den nøgne billedkunstner Elke Krystufek, som i en feministisk og løssluppen performance urinerer ned i et vinglas

Download pressebilleder

CLAUS CARSTENSEN

Claus Carstensen (f. 1957) er født og opvokset i Sønderborg. Han er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i perioden 1977-83. I årene 1993-2002 var han professor samme sted. Han tilhører firsergenerationen De Unge Vilde. Han har hovedsageligt beskæftiget sig med mediet maleri, men installationskunst, fotografi og vægudsmykninger udgør også en del af hans praksis. Claus Carstensens værker er kendetegnet ved en kritisk og samfundsorienteret tilgang. I 2004 modtog han Eckersbergs Medalje.

KATALOG

I forbindelse med udstillingen udgiver ARoS et stort katalog med værkillustrationer, interview af museumsinspektør Maria Kappel Blegvad samt tekster af kunstnerne Gudrun Hasle, Nils Erik Gjerdevik og Ferdinand Ahm Krag.

Udstillingen er blevet til med støtte fra

Vkf

Beckett Fonden Sort

Grosserer -L-F-Foghts -Fond --IKKE-LOGO-

Krogagerfonden

statenskunstfond

egelogo

Logo ISO_SG_m _payoff _1

©ARoS 2017