ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Michael Kvium - Fools

Det er med stor glæde, at ARoS præsenterer en særudstilling med den danske kunstner Michael Kvium – denne gang med portrætserien Fools bestående af 202 enkeltstående malerier fra Kviums genkendelige karaktergalleri.
I mere end tre årtier har kunstneren Michael Kvium provokeret, fortryllet og begejstret sit publikum. De pågående billeder af deforme og androgyne figurer har gennem tiderne delt vandene og placeret Kvium som én af Danmarks mest kompromisløse billedkunstnere. Over årene har flere og flere dog måttet overgive sig til det særegne kviumske billedunivers: Hans billeder fascinerer i dag de fleste – formentlig fordi Kviums billeder-uden-filter evner at tale direkte til os og repræsenterer os alle uanset køn, alder og social status. Med andre ord: Vi genkender os selv i hans billeder.

FORTLØBENDE PROJEKT                                                                              

Michael Kvium startede sit arbejde med Fools-serien i begyndelsen af 1990erne, og det er en serie, som han endnu ikke ser sig færdig med. I begyndelsen anvendte Kvium stumper af restlærred til at eksperimentere med ansigter og karakterer. Efterhånden fik billederne karakter af en fortløbende maleri-serie med dens helt eget liv med titlen Fools. Serien består i dag af flere end 200 enkeltstående malerier i formatet 30 x 30 cm.

Fools-billederne er Michael Kviums fortløbende og sideløbende projekt, hvor alt bliver undersøgt i et mindre format, end kunstneren vanligvis arbejder i. Nogle af fools’ene er således ’hentet’ fra Kviums store malerier, mens andre fjolser fungerer som ledetråde til portrætter og løsrevne kropsdele i kunstnerens store malerier. Billederne er til daglig spredt for alle vinde hos en række private ejere, og de samles nu for første gang i anledningen af særudstillingen på ARoS.

Michael Kvium siger selv om serien af fjolser:
”Ansigtet er et vigtigt redskab til at genkende og aflæse hinanden – til at afkode, hvordan vi skal gebærde os. De instinkter er udviklet helt tilbage i tiden og har afværget, at vi er faldet i fjendens klør. Men der ligger også noget ubehageligt i det, da det skaber begreber som ”dem” og ”os”. Også derfor har jeg brugt titlen Fools, for det er jo aldrig os, der er fjolset. Det er altid de andre. Vi har overordentligt svært ved at definere os selv – både som enkeltindivid, som kultur og som race. Vi definerer os i forhold til noget andet – dvs. ofte med negative fortegn.”

STEREOTYPER

Fjolserne er Kviums karakterer af stereotyper, der portrætterer menneskets arrogance og tilværelsens tåbeligheder. I en hårfin balance mellem tragikomiske og groteske udtryk bruger Kvium sine velkendte symboler: kraniet, ægget, bindet for øjnene og citronen, der med sin bitterhed minder os om menneskehedens forgængelighed. Han viser os, hvordan vi egentlig er – og vi græmmes men griner også af og med hinanden i mødet med de insisterende små billeder. Fools-seriens væsentligste ærinde er budskabet om, at ingen kan se sig fri for at være et fjols. Uafhængigt af social rang, økonomi og værdigrundlag er vi alle ofre for tilværelsens eksistentielle vilkår – et barskt tema som Kvium formår at viderebringe med både sofistikeret humor og spidsfindig ironi i sine Fools-malerier.

OPLEVELSESORIENTERET UDSTILLINGSARKITEKTUR

Udstillingsarkitekturen i opsætningen af Michael Kvium – FOOLS er en labyrintisk konstruktion af buede vægge, der skiftevis snævrer til og åbner op. Det kringlede set-up mimer Kviums kunstneriske interesse i at komme bag facaden og ind i menneskets inderste tankebaner og drifter – ind i de mørkeste kringelkroge. ARoS’ gæster vil opleve, at der kun er én mulig vej ind i det rumlige forløb og således også kun én mulig vej ud. Omringet af de mange Fools-malerier og de øvrige museumsgæster vil det uomgængelige spørgsmål opstå: Hvem performer for hvem? Gæst eller kunstværk? Hvem er normal, og hvem er et fjols? Fools-malerierne tvinger os til at forholde os til vore medmennesker og i øjenhøjde forstå Kviums kunstneriske ærinde: at menneskets galskab er langt mere grundlæggende, end vi overhovedet tør italesætte og erkende.

INVOLVERENDE FORMIDLING

ARoS introducerer museets gæster for et nyt og involverende formidlingstiltag i Michael Kvium – FOOLS. Projektet appellerer til, at gæsterne i et særskilt afsnit af galleriet iscenesætter sig selv som et Fool-maleri og bidrager til en stor interaktiv, digital væg af portrætter.

Ligesom Kviums malerier rummer konceptet både humor og alvor. Det er DIG, der er fjolset, og også dine nærmeste. Gennem karikaturen opfordres vi til at opdage nye sider i os selv og vores medmennesker.

OMFATTENDE UDSTILLINGSKATALOG

I forbindelse med Michael Kvium – FOOLS udgiver ARoS et omfattende illustreret opslagsværk, hvor Fools-serien gengives i størrelsesforholdet 1:1. Publikationens hovedartikel er en samtale mellem udstillingskurator Pernille Taagaard Dinesen og Michael Kvium. Her introducerer Kvium til sine tanker bag Fools-serien og fortæller om sin kunstneriske praksis generelt. Publikationen er en særudgivelse, der kan erhverves i ARoS Shoppen for DKK 449,-

FOR YDERLIGERE INFORMATION

Pernille Taagaard Dinesen 
Museumsinspektør
T: 8730 6642
E: ptd@aros.dk

Download pressefotos (kræver kode)

BLÅ BOG - Michael Kvium 

  • Født 15. november 1955 i Horsens
  • Job som karikaturtegner på Horsens Folkeblad i 1973
  • Uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1979-1985
  • Repræsenteret i disse kunstsamlinger: Statens Museum for Kunst, Horsens Kunstmuseum, Göteborg Art Gallery og ARoS Aarhus Kunstmuseum, Heart Herning Kunstmuseum og Kunsten Aalborg Kunstmuseum m.fl.
  • Modtog i 1998 den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond og i 2001 Eckersberg Medaillen
©ARoS 2017