ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Kaspar Bonnén

Everything changes

25. august – 25. november 2012, ARoS Vestgalleriet

Det er en stor glæde for ARoS for første gang på en soloudstilling at kunne præsentere et mange-facetteret indblik i den danske billedkunstner Kaspar Bonnéns univers.

Allerede i 2001 deltog Kaspar Bonnén på udstillingen ’Take Off 20:01’ på det daværende Aarhus Kunstmuseum. Udstillingen præsenterede en række unge talenter, der i starten af 00’erne blandt andre udgjorde en ny generation af kunstnere i Danmark.

Med sit ekspressive og fortællende maleri i 1990’erne gjorde Kaspar Bonnén igen maleriet aktuelt i samtidskunsten. Og ligesom mange af de nye udtryksformer i 90’erne blev maleriet for ham afsættet for en undersøgelse af personlige og samfundsmæssige forhold.

Også i 2003 medvirkede Kaspar Bonnén på en udstilling på Aarhus Kunstmuseum, nemlig ’Oluf Høst i dialog med nutiden’, hvor han sammen med 12 andre kunstnere forbandt samtidskunsten med maleriets traditionsbundne fortid. Det var med stor glæde, at vi i den forbindelse fik mulighed for at føje et værk til museets samling. Nu, næsten ti år senere, er det blevet tid til at præsentere Kaspar Bonnén i stort format.

TOTALINSTALLATION

Udstillingen Everything Changes skal opleves som en totalinstallation, hvor malerier, skulpturer, fotografier, lyd og digte indgår som dele af én stor helhed. Et gennemgående greb i udstillingen vil være en nedbrydning af rummets arkitektur, så der bliver åbnet til en bagvedliggende struktur; en lang buet væg, hvorpå Bonnén maler et stort, stedsspecifikt maleri. Udstillingsrummets arkitektur vil fremstå som værende i forandring mellem nedbrydningen af noget gammelt og opbygningen af noget nyt.

PERSONLIGT UNIVERS

Kaspar Bonnéns kunstneriske univers er personligt - både for ham og for os som beskuere. Han maler de private rum, vi lever i og omgiver os med: Køkkenet, stuen og for hans vedkommende, atelieret. Der er ingen personer i billederne, men man kan ofte genkende enkelte genstande fra dagligdagen, f.eks. stempelkanden,  en lampe eller en stol. Det er dog ikke kun det fysiske rum og dets genstande, der skildres i Bonnéns værker. Ved at lade motiverne overlappe og blande sig med hinanden, skildrer Bonnén nemlig også de mentale og sociale rum, vi skaber omkring os; rum som vi former gennem vores følelser, vores forestillingsevne og erindring.  

RUMMETS MANGFOLDIGHED

I udstillingen har Kaspar Bonnén på forskellige måder arbejdet med begrebet rum. Med rummets mangfoldighed, dets foranderlighed, og menneskets evne til at være i mange forskellige mentale rum på samme tid. Som han selv har formuleret det, er den bagvedliggende præmis, at vi ikke har noget andet valg, end at skulle forholde os til disse utallige rum og at dette faktum både er med til at skabe og splitte os som mennesker. I sin kunstneriske proces bruger han således sin egen historie men indføjer den i en række generelle betragtninger og refleksioner over livets stadige forandringer.

Download pressefotos

 Stop motion-film af tilblivelsen af Bonnéns vægmaleri, der er skabt til udstillingen

Kasper Bonnén. Foto: Kim Ahm

FAKTA:

Kaspar Bonnén (født 1968) bor og arbejder i København.

Er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1993-1999). Hans værker kan bl.a. opleves i Operaen på Holmen, på Arken, Statens Museum for Kunst, Moderna Museet, Stockholm og på Amalienborg Slot.

I 2010 blev Kaspar Bonnén bedt om at udsmykke 1 ud af 10 rum i Kronprinseparret nye hjem på Amalienborg. En udsmykning, der blev vist på udstillingen ”Kunst til de Kongelige – om udsmykningen af Kronprinseparrets Amalienborg” på henholdsvis KØS – Museum for kunst i det offentlige rum og på ARoS Aarhus Kunstmuseum i  2010. 

Kaspar Bonnéns kunstneriske produktion er både litterær og visuel. Han arbejder med bl.a. maleri, installationer, digtsamlinger og computerbaserede værker.

Kaspar Bonnén blev i 2008 tilkendt Eckersberg Medaljen.

Til udstillingen udkommer et katalog (48 sider til kr. 49,-) med tekstbidrag af Camilla Jalving, Marie Nipper og Kaspar Bonnén.  Udstillingsansvarlig er Lise Pennington.

Download pressefotos

©ARoS 2017