ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Videokunst

KUNSTNERE

Birgit Johnsen og Hanne Nielsen Peter Land Bill Viola

Et af de foretrukne medier blandt 1990’ernes kunstnere var videoen. Det var et forholdsvist ungt medie og repræsenterede på den måde et uprøvet kunstnerisk felt, hvor man kunne eksperimentere med både indhold og udtryk. Det var kunstnere som eksempelvis Nam June Paik, Peter Campus og Vito Acconti, der i 1960’erne var blandt de første til at eksperimentere med videoen. Inspireret af tv-mediet var den tidlige videokunst karakteriseret af en ’lav-budgets’- æstetik, dvs. af ofte kornede og upolerede optagelser. Dette kunne opleves på Aarhus Kunstmuseums store udstilling af videokunst i 1976. Siden er der sket markante udviklinger på den tekniske side, og det har gjort det muligt for kunstnere at arbejde med langt mere komplicerede og raffinerede billedudtryk.

De ny landvindinger inden for videokunsten er primært kommet fra USA. En af de absolut væsentligste kunstnere, der siden 1970’erne konsekvent har eksperimenteret med videomediet, er Bill Viola (De 9 rum) (f. 1951).

Videokunsten i Danmark er bl.a. repræsenteret af Lars Mathisen (f. 1957), kunstnerduoen Birgit Johnsen (f. 1958) og Hanne Nielsen (f. 1959) samt Peter Land (f. 1966).

©ARoS 2017