ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Minimalisme

KUNSTNERE

Peter Louis-Jensen Claus Jensen Hein Heinsen

Minimalismen er oprindeligt en amerikansk kunstretning, der gør op med den abstrakte ekspressionismes vilde, kaotiske maleri, båret af følelser og sindsstemninger. Minimalisterne vil det enkle og fjerner bevidst kunsten fra den traditionelle tanke om kunstnerens ’skabende hånd’. Minimalismen fokuserer udelukkende på kunstværkets struktur, dets system og geometri. Ofte anvender minimalisterne præfabrikerede, industrielle materialer som eksempelvis jern, stål og plastik. Og så arbejder de med gentagelsen: Formerne bliver ofte gentaget, så det minimalistiske værk fremstår som en serie af former i moduler. Med brug af det præfabrikerede og ved gentagelsen trækker minimalisterne betydningen ud af det enkelte delelement i kunstværket. 

For minimalisterne var det vigtigt at integrere værket i det omgivende rum og således også placere kunsten uden for museet. Det minimalistiske værk står heller ikke på en sokkel, men er anbragt direkte på gulvet og bliver derfor i højere grad en del af rummet og den omgivende arkitektur.

Minimalismens amerikanske fædre er bl.a. Donald Judd, Carl Andre, Sol LeWitt og Robert Morris.

I sommeren 1967 viste Aarhus Kunstmuseum udstillingen ’9 skulptører. En udvidelse af et bymiljø’, der markerede minimalismens indtog i Danmark. Kunstnere som Peter Louis-Jensen, Hein Heinsen, Kaspar Heiberg, Peter Bonnén og Niels Guttormsen deltog.

©ARoS 2017