ÅBENT I DAG 10 - 17
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Det nye maleri

Kunstnere

Georg Baselitz Helmut Middendorf Bernd Koberling

Det nye maleri fik sit navn med udstillingen ’Les Nouveaux Fauve - Die Neuen Wilden’ (de nye vilde) på Sammlung Ludwig, Aachen i 1980. Udstillingens værker baserede sig på en ekspressiv og ’vild’ malemåde samt en markant brug af heftige farver. Malerne ville udtrykke deres erfaringer i et direkte og pågående billedsprog. Der var tale om en brug af et utal af visuelle kilder, som sammen med den ekspressive malestil blev omdannet til heftige og farvestærke billeder.

’Die Neuen Wilden’ havde hovedcentre i de tyske byer Köln, Hamburg og Berlin. ARoS ejer primært værker af kunstnerne fra Berlin; heriblandt Georg Baselitz, Martin Lüpertz, Helmut Middendorf og Bernd Koberling. Berlin var indbegrebet af den kolde krig, hvor Muren især stod som et symbol på tidens generelle fremtidsangst. Byen var samtidig en metropol, der med sin energi og levende undergrundskultur virkede inspirerende for mange kunstnere.
’De nye vilde’ arbejdede med et spontant maleri, og de gjorde det i en ekspressionistisk stil.

Der var ikke langt fra København til Köln, Hamburg eller den vesttyske metropol hverken i geografisk eller i mental forstand, og det var således disse centre, som fik særlig betydning for den danske kunst. Og det var næsten samtidigt med, at tendenserne i den nye internationale kunst markerede sig i Danmark. Hurtigt opfangede de unge kunstnere de nye tendenser og skabte på basis heraf deres eget, unikke udtryk.

©ARoS 2017