Julian Schnabel - Aktion Paintings 1985-2017

Julian Schnabel - Aktion Paintings 1985-2017

Hvornår

ARoS Aarhus Kunstmuseums store særudstilling i efteråret 2018 byder på en udstilling med en af amerikansk kunsts helt store sværvægtere – den amerikanske maler og filminstruktør Julian Schnabel (f.1951).

…Julian Schnabel er et af samtidskunstens allerstørste navne

ARoS Aarhus Kunstmuseums store særudstilling i efteråret 2018 byder på en udstilling med en af amerikansk kunsts helt store sværvægtere – den amerikanske maler og filminstruktør Julian Schnabel (f.1951).

Udstillingen bliver den største præsentation nogensinde af kunstneren i Norden og er skabt i tæt samarbejde med kunstneren selv. Udstillingen viser over 40 værker i stor skala fra kunstnerens mere end 40 år lange karriere.

Om Julian Schnabel

Julian Schnabel står som den mest markante skikkelse i det figurative og fortællende maleris tilbagekomst i starten af 1980’erne efter at maleriet havde været dømt ude i en årrække til fordel for 1970’ernes mere idébaserede og ikke mindst indadvendte kunstform.

Julian Schnabel begyndte sin kunstneriske karriere i USA, hvor han sammen med en markant gruppe kunstnere, der blandt andre inkluderede Jean-Michel Basquiat ønskede at bringe det subjektive og fortællende maleri tilbage til kunsten. Dette havde gennem lang tid været forladt til fordel for et udpræget minimalistisk og konceptuelt udtryk.

Schnabel blev verdenskendt i de tidlige 80’ere, for sine enorme tallerken-malerier, også kaldet plate-paintings, der er kendetegnet ved at være malet på stykker af smadret porcelæn. Schnabel var blevet inspireret til at lave disse, efter at have besøgt Gaudis Parc Güell i Barcelona, kendt for dens mosaik­bænke. Schnabel fik anerkendelse og succes med hans brug af ukonventio­nelle og disharmoniske materialer som blandt andet de smadrede tallerkner og publikum vil derfor i udstillingen møde en mængde forskellige typer af maleri, der spænder fra bemalede tallerkner, over gamle slidte presseninger, til lærred og fotografiske tryk. 

I dansk kontekst har den danske pendant til Schnabel, De Unge Vilde, haft stort betydning for formningen af dansk kunst fra 1980’erne og frem til i dag. De danske 80’er kunstnere står som nogle af de mest hyldede danske kunstnere og deres genintroduktion af fortællingen, som det bærende for maleriet giver genlyd i dansk kunst den dag i dag. Ligeledes har ARoS gennem mange år haft en interesse for 80’ernes vilde maleri, som udgør en væsentlig del af museets faste samling.

Den neo-ekspressionisme som Schnabel er eksponent for, har dannet skole for kunstnere sidenhen og man ser arven efter Julian Schnabel blandt unge samtidskunstnere i dansk og international malerkunst i dag, hvilket gør Julian Schnabel mere aktuel end nogensinde før.

★★★★ - Børsen

Det vil være en god idé at besøge dem. Måske ikke bare en gang, men to gange.” - Information

”…skal ses live og virke direkte på kroppen” – kunsten.nu

Prisvindende filminstruktør

Schnabels evne til konstant at reaktualisere sig selv er også tydelig i hans store succes med at arbejde i andre medier.

I 1996 lavede Schnabel filmen Basquiat om vennen og malerkollegaen Jean-Michel Basquiat og i 2007 den anmelderroste film Dykkerklokken og Sommerfuglen. I alt har han instrueret seks film, hvoraf At Eternity’s Gate om maleren van Gogh er den seneste. Willem Dafoe spiller hovedrollen som Vincent van Gogh og vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle ved Venedig Filmfestivalen. Schnabels film er nært knyttet til hans kunst, og hans arbejde med film kan ses som en naturlig forlængelse af hans maleri.

ARoS’ gæster kan se frem til en udstilling med internationalt maleri i verdensklasse og til en udstilling med en sand amerikansk ener.

Udstillingen er kurateret og designet af Julian Schnabel og Louise Kugelberg på initiativ af Erlend G. Høyersten og Jens-Peter Brask.