ÅBENT I DAG 10 - 21
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

MODERNISME - MALERIETS FORNYELSE 1908-41

31. marts - 26. august 2012

5hjerter 01 - Politiken
5stj  - Jyllands-Posten
5stj - Kristeligt Dagblad
5stj - Berlingske Tidende

”..vældig klar, velkomponeret og appetitligt formidlet udstilling” - Weekendavisen

Med udstillingen MODERNISME. MALERIETS FORNYELSE 1908-41 præsenterer ARoS for første gang sin enestående samling af danske modernister sammen med en række af deres store udenlandske forbilleder.

Ved hjælp af lån fra ind- og udland, herunder fra Guggenheim og Metropolitan i New York og Moderna Museet i Stockholm, får publikum mulighed for at se de internationale kunstnere, blandt andet Paul Cézanne, Fernand Léger og Robert Delaunay, i selskab med nogle af de ypperste danske modernister som Harald Giersing, Sigurd Swane, Vilhelm Lundstrøm og Edvard Weie.

Da modernismen så dagens lys i starten af det 20. århundrede, vakte den harme og forundring hos publikum.  Den moderne kunst havde et helt nyt og mere abstrakt billedsprog, og var de unge kunstneres endelige opgør med det naturalistiske maleri.  Modernismen, som vi i dag betragter som klassisk kunst, var en helt ny og provokerende måde at se og gengive verden på – en måde vi stadig bygger videre på, og som i dag er højaktuel.
Udstillingen er en hyldest til modernismen, og gennem malerier, fotografier og ord præsenteres værkerne i deres nationale og internationale sammenhæng - der hvor inspiration og holdninger mødes og brydes.

Kurator for udstillingen MODERNISME. MALERIETS FORNYELSE 1908-41 er Danmarks nok største kapacitet på området, kunsthistoriker dr. phil. Lennart Gottlieb, der i mere end 30 år har forsket i dansk modernisme, heriblandt i ARoS fine samling. Lennart Gottlieb blev i efteråret doktor på en afhandling om netop de danske modernister.


Udstillingen er blevet til med støtte fra: KULTURSTYRELSEN

Modernisme _sponsorer 03

Leger, Les Fumers, 1911-12, Guggenheim

Fernand Léger, Les fumeurs, 1911-12, Solomon R. Guggenheim Museum, New York

Modernisme - Maleriets Fornyelse 1908-41 tidslinje (PDF)

VIDeo: Kurator Lennart Gottlieb viser rundt i udstillingen

©ARoS 2017