ÅBENT I DAG 10 - 21
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Tro, håb og kærlighed - Jacob Holdts Amerika

Tidligere udstilling

20. feb. - 5. sept. 2010

Se aktuelle udstillinger på ARoS

ARoS' gæster fik her chancen for at opleve Jacob Holdts insisterende og hjertegribende fotografier med billeder fra 1970'erne op til i dag inklusiv fotografier fra hans seneste Amerika-rejse i 2009.

Billedfortælling

"Tro, håb og kærlighed - Jacob Holdts Amerika" var en billedfortælling om et USA op gennem tiderne, som de færreste har været så tæt på. Udstillingen demonstrerede, hvordan Jacob Holdts fintfølende fotografier er langt mere vidtrækkende end ren dokumentarisme.

Amerikanske Billeder

Jacob Holdt (f. 1947) blev i 1970'erne kendt for bogen og lysbilled-foredraget 'Amerikanske Billeder', som han rejste rundt med overalt i Danmark. Her så man USA bag facaden med billeder taget af et menneske, som udforskede bydele og områder, som ingen andre turde betræde. Jacob Holdt er historien om en mand, der levede som vagabond i USA og derved bragte sig i enestående situationer og åbnede for muligheder, som han efterfølgende har dokumenteret for verden. Og det vakte opsigt - dengang. I dag er han stadig aktuel, hvilket også hans nyeste fotografier viser med al tydelighed.

Det var udstillingens ambition at lede beskueren ind i fotografen Jacob Holdts billedunivers og vise fotografier af stor visuel kraft set gennem Holdts personlige, nærmest felt-antropologiske blik. Billeder af storbymennesker i rå ghettoer, narkomaner på gaden, fattige i deres apatiske ensomhed, syge uden penge til lægehjælp, hvide, sorte og sultne. Men også billeder af tro, håb og kærlighed - kort sagt, den sociale virkelighed der hersker i den amerikanske befolkning.

Tematisk udstilling

Præsentationen af Holdts billeder faldt i tematiske opdelinger, der lå i forlængelse af den opdeling, Holdt selv har arkiveret sine billeder efter: En nøgtern registrering af motivet. Udstillingens billeder var inddelt på samme måde for ikke at skygge for dét, det handler om, nemlig billederne, fortællingerne - for Holdt er på en gang fotograf og fortæller, og billederne er for ham intet uden historien, uden fortællingen, uden de mennesker, hvis liv vi ser på.

Jacob Holdts
Amerika

87-årig kvinde, som jeg (JH) kørte til Arizona, hvor hun ønskede at dø. Men hele vejen sad hun med pistolen i hånden af angst for mig. Tuskegee, AL. 1975 © Jacob Holdt

Jacob Holdts
Amerika

Svøbt med kærlighed i hadets tomme symbol. Butler, IN. 2002 © Jacob Holdt

Med støtte fra Politiken-Fonden og teknisk støtte fra Colorgruppen A/S

Besøg Jacob Holdts hjemmeside:
www.american-pictures.com©ARoS 2017