ÅBENT I DAG 10 - 21
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Christian Lemmerz
Genfærd
Tidligere udstilling på ARoS
9. okt. - 6. marts 2010

Se aktuelle udstillinger på ARoS

Statens Kunstfond valgte at præmiere udstillingen Christian
Lemmerz Genfærd med denne begrundelse:

"Genfærd er en af årets vigtigste og mest markante skulpturudstillinger.
Udstillingen kredser om død, magt, krig, religion og populærkultur, og Christian Lemmerz behersker den svære kunst at sammenstille klassiske skulpturgreb med nutidige, visuelle forestillinger indenfor politik og kultur, så det både bliver vedkommende og kunstnerisk interessant."

Med udstillingen Genfærd præsenterede ARoS en kunstner, der gennem de seneste 25 år konstant har fornyet sit kunstneriske formsprog. På trods af sin uddannelse som klassisk billedhugger har Lemmerz gennem årene arbejdet med både tegning, installationskunst, video, performance, skulptur og maleri. I materialer rangerende fra margarine til marmor har Christian Lemmerz skabt en lang række kunstværker, der både fascinerer og frastøder, idet de strejfer eller overskrider tabuer og giver kunstnerisk form til de mere dystre sider af den menneskelige natur.

Fra sit udgangspunkt i 1980’ernes eksperimenterende kunstmiljø, i bl.a.
Værkstedet Værst, har Christian Lemmerz udviklet sig til i dag at stå som en mester i den klassiske kunst. Indenfor de seneste år har Christian Lemmerz genoptaget sit arbejde med det klassiske materiale, marmoret, og indskriver sig dermed i en skulpturtradition med rødder direkte tilbage til renæssancens og nyklassicismens udødelige mestre. For sin indsats blev han i 2009 honoreret med Thorvaldsen Medaljen, den højeste udmærkelse en dansk billedhugger kan tildeles.

Gennem to år arbejdede ARoS i et tæt samarbejde med Christian Lemmerz på den omfattende udstilling Genfærd, der havde hans store, fint forarbejdede marmor- og bronzeskulpturer som de centrale værker. Med de store skulpturer forenede han på mesterlig vis et unikt skulptørarbejde med en række moderne, nærværende og til tider provokerende tematikker. Ved at indsætte værkerne i en enkel men virkningsfuld arkitektur, ønskede ARoS at give de besøgende oplevelsen af at træde ind i Christian Lemmerz’ univers – et univers, hvor man gennem æstetikken førtes ind i forskellige dele af den menneskelige psyke, i sindets spirituelle lag samt i dets mørkere, fortrængte sider.

Christian Lemmerz har deltaget på en lang række udstillinger i både Europa, USA og Kina, bl.a. Bruxelles, Köln, Barcelona, Haag, Paris, Toronto, São Paolo og New York. I dag er Lemmerz repræsenteret i flere privatsamlinger, på The Saatchi Collection i London samt på en række danske kunstmuseer, herunder Statens Museum for Kunst, Horsens Kunstmuseum og ARoS Aarhus Kunstmuseum. Lemmerz har desuden skabt bogillustrationer og udarbejdet scenografi til flere
opera- og teaterforestillinger samt modtaget en række legater og priser for sit kunstneriske arbejde.

Katalog

I forbindelse med udstillingen udgav ARoS kataloget Christian Lemmerz – Genfærd. Kataloget er på 120 sider og er rigt illustreret med billeder af Christian Lemmerz’ værker. I kataloget er der tekstbidrag af udstillingens kurator museumsinspektør Marie Nipper samt et større interview med Christian Lemmerz ved forfatter Carsten Jensen.

Christian Lemmerz, Katrina 2007

Christian Lemmerz, Mermaid 2005

Christian Lemmerz, The Undead (Michael Jackson) 2002-2003

Christian Lemmerz, High Noon 2010

Sponsorer

Vilh. Kiers Fond, 15. Juni Fonden, Faurschou CPH, Galleri Franz Pedersen & Montana

©ARoS 2017