ÅBENT I DAG 10 - 21
Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Mariko Mori - Oneness

Tidligere udstilling på ARoS

13. okt. - 27. jan. 2007

ARoS' fik i efteråret 2007 en enestående mulighed for at vise en udstilling af den japanske kunstner Mariko Mori.

Med sin højteknologiske og interaktive kunst, der forener buddhistisk meditation med cyber-fantasier, har Mariko Mori høstet stor anerkendelse og popularitet verden over for sine på én gang spirituelle og spektakulære værker. Udstillingen på ARoS var den første, der viste Mariko Mori i det store udtræk på et dansk museum. I et tæt samarbejde med kunstneren lykkedes det ARoS at skaffe en række af Mariko Moris hovedværker til landet i en intens og nytænkende udstilling, der formede sig som en meditativ rejse gennem Fortid, Nutid og Fremtid. Udstillingen bredte sig over flere etager.

I Mariko Moris værker forenes spiritualitet, massekultur, design, videnskab og højteknologi og bringer dermed en japansk kulturtradition med dens begreb om den besjælede natur ind i en hypermoderne kontekst.

OM MARIKO MORI UDSTILLINGEN

Hovedværket i udstillingen var Wave UFO fra 2003: et stort og stramt designet rumskib, der forbinder computergrafik, lyd, arkitektonisk ingeniørarbejde og teknologisk hjerneforskning i en dynamisk, interaktiv oplevelse. Tre mennesker ad gangen havde mulighed for at blive sendt ind i rumskibet.

Hér blev forbindelsen mellem teknologi og spiritualitet skærpet gennem brugen af specialdesignede computerprogrammer og udstyr, der målte de tre menneskers hjerneaktivitet og omdannede disse til billeder i rumskibets loft. Hvis alle tre opnåede den meditative ro i hjernen, ville de visuelt blive forbundet med hinanden.

Den buddhistiske grundtanke, at alle former for liv i universet er forbundet med hinanden, fandt her et stærkt og tidssvarende udtryk.

Denne transcendentale opmærksomhed mod forbindelsen mellem den materielle, den spirituelle og den teknologiske verden var grundstammen i udstillingen, der formede sig som to spor: dels en række tidlige fotopaneler og en tredimensional film, hvor en række japanske og buddhistiske symboler blev sat ind i et cyber-agtigt fremtidsscenarium; dels en række nyere, interaktive skulpturelle værker og ruminstallationer, der tog udgangspunkt i ældgamle rituelle steder som fx Stonehenge.

Disse højteknologiske stenformationer er logget op på supercomputere i Tokyo, og deres fremtrædelse er derfor afhængig af fx tidevandet eller himmellegemernes bevægelse.

Udstillingen blev til i tæt samarbejde med kunstneren og med Groninger Museum i Groningen, Holland. I forbindelse med udstillingen blev der udgivet en bog af Mariko Mori. Bogen kan købes i ARoS Shoppen.

OM MARIKO MORI

Mariko Mori er født i 1967 i Tokyo, Japan. Fra slutningen af 80'erne studerede Mori design ved Bunka Fashion College i Tokyo, og sideløbende arbejdede hun som model. I 1989 flyttede hun til London og fortsatte sine studier ved Chelsea College of Art and Design. Da hun i 1992 flyttede til New York, startede hun på den uafhængige uddannelse på Whitney Museum of American Art. Siden har Mariko Mori haft fast base i New York og Tokyo.

I 1995 fik Mariko Mori sit internationale gennembrud med en række store, manipulerede fotografier, hvor hun iscenesatte sig selv i en slags civilisationskritisk moderne pop-univers. Igennem 1990'erne havde hun en lang række udstillinger på bl.a. MoMA, Chicago, Centre Georges Pompidou, Paris, Kunsthaus Bregenz, Østrig, Rooseum , Malmø, Museum of Contemporary Art, Tokyo, Kunstmuseum Wolfsburg, Tyskland, Prada Foundation, Milan og Dallas Museum of Art, USA.

Hun har deltaget adskillige gange på Venedig Biennalen, senest i 2005, hvor hendes Wave UFO var udstillingens store samtaleemne. Wave UFO var et resultat af det skifte, som Mori foretag omkring år 2000, hvor hun arbejde mindre med fotografi og video og mere med skulptur. De fleste af hendes værker er dog samtidig genstand for performances, hvor Mori udøver selvinstruerede performances med eget tøjdesign i tæt samarbejde med japanske komponister.

Mariko Mori er repræsenteret i en lang række offentlige og private samlinger verden over, bl.a. Guggenheim, Centre Georges Pompidou og MoMA. Hun har udgivet en lang række bøger og udstillingskataloger.

Mariko Mori er repræsenteret af Jeffrey Deitch, New York, Albion, London, Galerie Emmanuel Perrotin, Paris og SCAI, Tokyo.

Mariko Mori,
Miko No Inori 1996

Mariko Mori, Miko No Inori 1996

Mariko Mori,
Wave Ufo 2002

Mariko Mori, Wave Ufo 2002

Mariko Mori
udstilling på ARoS

Mariko Mori

Mariko Mori,
Miko No Inori 1996

Mariko Mori, Miko No Inori 1996

Mariko Mori,
Oneness 2002-2003

Mariko Mori, Oneness 2002 - 2003©ARoS 2017