Under protektion af
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

ARoS Public - nyt formidlingscenter på 1900 m2

ARoS Public er en ny etage på ARoS; et moderne forsamlingshus, der indtager museets niveau 3 med nye værksteder, et atelier, hvor kunstnere kan arbejde for kortere eller længere perioder, en salon, et auditorium og tre digitale stationer: Blikfanger, Portrætmaskinen og Kommentatorboksen.

For arrangementer i ARoS Public - se kalenderen

ARoS Public bidrager til en udvidelse af museets rum og opbløder grænserne mellem kunst, udøvende kunstnere og publikum. Vi synes, kunsten er mest spændende dér, hvor den møder dig, og mest værdifuld når mødet skaber nye former for socialt samspil. Med ARoS Public får museet mulighed for at skabe unikke rammer om værdifulde og tankevækkende samtaler med afsæt i kunsten og verden omkring os. ARoS Public er et eksperimentarium, en indsigtsfuld legeplads, et mentalt fitnesscenter – og vi glæder os til at invitere dig indenfor! 

Blikfanger

Denne oplevelse tracker dine øjne, mens du betragter et kunstværk. På den måde får du indsigt i, hvordan du ser på kunsten i sammenligning med andre. Bevæger dine øjne sig hurtigt, eller hænger blikket længe ved enkelte detaljer? Betragter du en større del af billedfladen end gennemsnittet? Og hvilke detaljer får din særlige opmærksomhed?

Portrætmaskinen

I Portrætmaskinen kan du tage rollen som model eller kunstner. Når du som model poserer på den ene side af skærmen, registrerer computeren dele af din krop – hoved, albue, torso – og foreslår værker fra museets samling, der ”ligner” dig. På den baggrund opfordres du og andre til at skabe portrætter med elementer fra forskellige kunstværker. Oplevelsen er muliggjort ved brug af OLED, en helt ny form for transparent skærm. 

Kommentatorboksen

Sammen med en anden person træder du ind i Kommentatorboksen, hvor du præsenteres for et kunstværk og et igangsættende spørgsmål. Imens I kommenterer værket, optages jeres bevægelser og kommentarer, som herefter samles i en billedfil (GIF). Det håndgribelige minde om museumsbesøget skabes via ny tal-til-tekst-teknologi. 

ARoS' direktør Erlend G. Høyersten og den ARoS-aktuelle portugisiske kunstner Joana Vasconcelos prøvekører Kommentatorboksen

ARoS Atelier

Ateliet er et arbejdsrum for skiftende kunstnere – nationale, internationale, ukendte og verdensberømte – der for kortere eller længere  perioder flytter deres praksis indenfor på ARoS, og publikum inviteres indenfor til at se og snakke om, hvordan den kunstneriske proces forløber. 

ARoS Atelier er et helt særligt rum både for de arbejdende kunstnere og for det besøgende publikum. Derfor afprøver vi at huse forskelligartede praksisser og organisere samarbejder på kryds og tværs med aktører og institutioner i Aarhus, så vi er flere om at finde ud af, hvad der gør Atelieret til et godt sted at være. På sigt arbejder vi dog på at lave et open call, så hold øje her på hjemmesiden, hvis du er interesseret i et residency i ARoS Atelier.

Frem til d. 1. april kan du møde den hollandske billedkunster Roos Holleman i Atelieret. Roos Holleman (1989) er til dagligt bosiddende i København og hendes kunstneriske arbejde består hovedsagligt af pastelkridttegninger, der viser udstoppede fugle og andre eksotiske objekter. Fascineret af disse samlede og konserverede eksemplarer undersøger Roos, hvordan museets mytologi og billedsprog skaber et filter for, hvordan vi oplever tingene. Tegningerne, der ofte er i store formater, kan både ses som visuelle obduktioner og shamanistiske forsøger for at vække det døde til live

ARoS Salon

Salonen er et rum til uformelle arrangementer og møder, ligesom det på nogle tidspunkter af dagen kommer til at fungere som et arbejdsrum for kreative sjæle fra det århusianske vækstlag. Dørene er i udgangspunktet altid åbne – så kig forbi og se, hvad der foregår.

ARoS Auditorium

I Auditoriet afholder vi filmvisninger og større, mere formelle arrangementer. Når der ikke er programsat aktiviteter, vil der være mulighed for at opleve videoværker fra ARoS’ samling, hvor publikum selv kan bestemme hvilke værker, der vises.

ARoS Studios 

Studios danner rammen om den mere analoge del af formidlingen. Den består af tre nye værksteder, som vil betjene de 150.000 børn og unge, der allerede nu besøger ARoS. Der kommer også faciliteter, der skal understøtte ARoS’ ønske om at tilbyde fjernundervisning til klasser, som ikke har mulighed for at komme på museet. 

For arrangementer i ARoS Public - se kalenderen

OPEN CALL – grønlandsk kunstner i ARoS Public Atelier 

Billedkunstnere med grønlandsk ophav kan søge om et residency ophold i det nyetablerede ARoS Public Atelier på ARoS Aarhus Kunstmuseum i perioden fra 1. maj – 31. maj 2017. Et panel nedsat af ARoS Aarhus Kunstmuseum og Det Grønlandske Hus i Aarhus vil vurdere og udvælge ansøgningerne. Læs mere (PDF)

Podcast fra ARoS Public
I denne episode sætter vi fokus de ting, der er foregået i ARoS Public i november. Måendens tema var 'håndværk', og der er optagelser og interviews fra det første Livemagasin på ARoS, spoken word fra en strikkeaften og mere fra Christian Reiter, der arbejder med lydkunst i ARoS Publics atelier. 

Atelieret i vores nye formidlingscenter ARoS Public skal udviske grnsen mellem publikum og kunstner. Ls hvordan p ARoS Bloggen www.aros.dk/blog

Opslået af ARoS Aarhus Art Museum på 7. november 2016

2016_10-18_Portrait Machine

Portrætmaskinen - Når du som model poserer på den ene side af skærmen, registrerer computeren dele af din krop – hoved, albue, torso – og foreslår værker fra museets samling, der ”forholder sig"  til dig.

"Aros Public kommer til at stte nye standarder" - lederskribenten hos JP Aarhus kaster sig ud i spdomme. Vi hber og...

Opslået af ARoS Aarhus Art Museum på 26. september 2016

ARoS Public er støttet af Nordea Fonden

Nordea Fonden

De 3 nye digitale stationer er udviklet i samarbejde med Local Projects

Local Projects _logo